Svårt att koncentrera dig? Så får du tillbaka fokus på jobbet

Den genomsnittliga kontorsarbetaren klarar inte längre att koncentrera sig på en och samma uppgift i mer än tre minuter. Hur blev det så här?

Johann Hari, journalist och författare.

Foto: Simon Emmett

De flesta känner igen sig; Mobilen åker fram för ofta. Mejl och sociala medier distraherar och det är svårt att göra en sak i taget. På jobbet och hemma får vi allt svårare att fokusera. Journalisten och författaren Johann Hari bestämde sig för att ta reda på vad som har hänt med vår uppmärksamhet. Han har besökt städer i hela världen, och intervjuat över 200 forskare och experter för att förstå varför vi hamnat här och vad vi kan göra åt det. 

Boken ”Stulet fokus” är resultatet.  

– Vi upplever en kognitiv degradering som är helt brutal, säger Johann Hari. 

Han har undersökt orsakerna till en av vår tids största utmaningar – koncentrationskrisen. För egen del började frågetecknen hopa sig när han inte längre klarade att sträckläsa böcker. Vad berodde det på?

Flera saker visade det sig. 

– Vi lever i en tid där vi måste slå vakt om vår förmåga att fokusera och reflektera. Vi tror att vår oförmåga att koncentrera oss är vårt eget fel, att vi inte är viljestarka nog, men det stämmer inte.

I boken lyfter författaren flera faktorer som hämmar vår förmåga att fokusera. 

Det sker en snabb ökning av teknik som kan spåra och manipulera oss. Den digitala världens lärande algoritmer lockar oss att stanna längre online än vi tänkt – och väl på nätet ägnar vi allt kortare tid åt allt fler informationsbitar.

Vi tror att vår oförmåga att koncentrera oss är vårt eget fel, att vi inte är viljestarka nog, men det stämmer inte.

Johann Hari

Ett ständigt ökande arbetstempo, vi sover för dåligt, rör på oss för lite och får för lite återhämtning.

Men till stor del handlar det om att vi möter stora mängder ny information varje dag. Vi skiftar ständigt fokus. Det drabbar vår inlärningsförmåga och vår hälsa, och får konsekvenser både individuellt och på samhällsnivå.

Earl Miller, professor vid det amerikanska universitetet MIT är en av världens främsta forskare inom neurovetenskap.

– Han förklarade i en intervju att hjärnan bara har kapacitet att skapa en eller max två tankar samtidigt. Människan har i själva verket en väldigt begränsad kognitiv kapacitet.

– När vi väl förstår orsakerna bakom oförmågan att fokusera, kan vi tillsammans ta tillbaka kontrollen.

Kan du ge några exempel på hur?

– Ett sätt är faktiskt att helt enkelt acceptera svårigheten att hålla sig själv, och sina barn, borta från sociala medier och börja låsa in telefonen stundvis. Det finns lådor du kan låsa in telefonen i och tidsinställa låset på allt från fem minuter till en helt dag. På så sätt kan du återfå känslan av fokus, och närvaro.

Är det verkligen så enkelt?

– Nej verkligen inte, det är oerhört komplext. Det här är en bara ett exempel, en av flera strategier.

I en hearing i amerikanska senaten 2019 vittnar Tristan Harris, tidigare utvecklare på Google, om hur tekniken utvecklas för att fånga användarnas uppmärksamhet. Han säger bland annat: “You can try having self-control, but there are a thousand engineers on the other side of the screen working against you.”

– Vi tror att det går att kontrollera användandet av appar och tjänster men på andra sidan finns tusen ingenjörer som jobbar för att du inte ska stänga av, därför räcker det inte med låsbara lådor, det krävs också åtgärder på politisk nivå; Reglering, och lagar som reglerar teknik och digitala tjänster, säger Johann Hari.

Är koncentrationskrisen den största i vår tid?

– Vi står mitt i och inför många stora och allvarliga kriser. Jag tror att vi behöver kunna fokusera, för att klara att samarbeta och jobba för att lösa de andra kriserna och nå till exempel mål som hållbarhet.

Läs även

Annons