Är det kanske dags att siffersanera?

Vi människor är sifferdjur. Det kan vara bra, för siffror motiverar oss. Men när siffran blir målet snarare än medlet, då uppstår problem.

Varför säger Stefan Löfven i intervjuer att han vill ha bättre siffror när opinionsmätningar visar att förtroendet för statsministern är lågt? Borde han inte vilja skapa ett högre förtroende? Och varför mäter vi plötsligt steg – varför duger inte längre meter?

Plötsligt framstår helt vanliga sammanhang som absurda. Ett samtal om siffror med professor & författare Micael Dahlén kan få den effekten.

– Siffror motiverar oss, i hög grad är det så i arbetslivet. Det paradoxala är att siffror är rena abstraktioner, påhittade för att beskriva något som finns i verkligheten, samtidigt som vi riskerar att siffran blir målet i sig. Det gäller att komma ihåg syftet med vårt arbete – arbetsglädjen, synergieffekterna, kreativiteten.

Och stegen, ja dem mäter vi helt enkelt därför att vi kan mäta dem. Allt vi kan sätta siffror på försiffrar vi, vi kan inte hejda oss. I vår hjärna finns något som kallas för sifferneuroner – även en bebis fattar instinktivt att stort kan vara farligt och att en hög med fler brukar vara bättre än färre. Det handlar om överlevnad. Apor och papegojor funkar på samma sätt, plus ett antal andra djur.

– Men vi människor är de enda djuren på planeten som kopplar samman grundläggande instinkter – belöningar och straff, slåss eller fly – med siffror. Vi programmerar oss att göra det redan i förskoleåldern och sen fortsätter vi göra vi det i alla möjliga situationer.

Neurologer upptäckte sifferneuronerna för något år sedan. Oemotståndligt, tyckte Micael Dahlén. Han och kollegan Helge Thorbjørnsen, professor vid Norges Handelshögskola, läste sedan allt de kom över i ämnet, vilket resulterade i frågor som inga studier tidigare försökt besvara. En mängd otroligt knasiga undersökningar senare (fintar en basketspelare med nummer 3 på ryggen oftare åt höger eller åt vänster?) insåg de hur djupt vårt handlande styrs av sifferneuroner.

Vad mera är; med teknikutvecklingen har antalet siffror brakat i väg uppåt med raketfart, liksom vårt sifferberoende. Det är inte så bra, för siffrorna styr hur vi mår, hur vi tar till oss information och hur vi utför vårt arbete. Inte minst blir vi lätt manipulerade av siffror.
– Vi har inte förstått hur siffrorna påverkar oss. Jag kände att jag ville komma ut fort med den kunskapen, därför blev det boken ”Sifferdjur”. Vetenskapliga artiklar kommer, men processen att få dem publicerade är så lång.

SJÄLV ÄLSKAR HAN SIFFROR, men nu siffersanerar han sitt liv. Gilla-funktionen på instagram är avstängd och han klockar sig inte längre när han springer milen. Däremot kan han sträva efter att springa med så få steg som möjligt. Långa steg är superbra träning, intygar han.

– Vi måste komma ihåg att siffrorna ska motivera oss, men att de inte är det enda facit. Jag har valt mina siffror, och jag kan hitta på nya. Det kan man göra även i arbetslivet.

Text: Marika Sivertsson

Läs även

Annons