Sabine Aufeldts karriär kretsar kring brottslighet och regelefterlevnad

Sabine Aufeldt leder en division med tre team: legal, compliance och risk control på företaget Juni Följ med en vecka på jobbet.

Sabine Aufeldt

Gör: Leder en division med tre team: legal, compliance och risk control på Juni. Har den formella titeln MLRO (money laundering reporting officer). Har 12 medarbetare utspridda över hela Europa.

Bakgrund:  Karriär som kretsat kring brottslighet och regelefterlevnad. Efter juristprogrammet har jag arbetat på bland annat Skatteverket, Polisen, Handelsbanken och JAK Medlemsbank.

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag:

Balansera välmående och stressnivåer

Jag börjar veckan med så många 1:1-möten som möjligt med mina direktrapporterande. Eftersom Juni har medarbetare globalt och jag inte träffar dem i person dagligen, är dessa möten viktiga för att diskutera både arbete och personliga ämnen. Det ger mig en bra bild av hur alla mår och var jag behöver lägga extra fokus under veckan. Att ha 1:1 varje vecka är tidskrävande men nödvändigt för att stötta och balansera välmående och stressnivåer hos mina högpresterande specialister.

 

Tisdag:

Jobba som ett lag

No Meet Tuesday. Vi försöker undvika möten på tisdagar. För mig som chef är det viktigt att ha ett finger med i det operativa arbetet, både för att hålla mig uppdaterad inom det juridiska området och för att förstå hur lång tid olika insatser tar. Detta hjälper mig att effektivisera, möjliggöra och stötta medarbetare i att testa nya arbetsmetoder. Det är viktigt för mig att alla känner att vi arbetar som ett lag.

Under dagen lanserade vi även en ny efterlängtad produkt för utgiftshantering. Trots att jag jobbar i en funktion som sitter långt bak i kund- och produktledet känner jag mig lika stolt som produktägaren. Att ta fram produkter involverar alla funktioner och jag tar stor stolthet i att leverera säkra produkter med hög regelefterlevnad.

Vi går laget runt och delar med oss av vår work mood och stressnivå genom att ange en färg.

Onsdag:

walk and talk

På förmiddagen har vi divisionsmöte med de tre avdelningar jag leder. Eftersom varje funktion har separata möten för specifika sakfrågor, fokuserar vi här på välmående och tar upp eventuella problem som behöver diskuteras. För att främja välmåendet har vi infört walk and talk-möten där vi, om möjligt, promenerar under mötet. Vi går laget runt och delar med oss av vår work mood och stressnivå genom att ange en färg (grön-gul-röd). Denna öppna dialog har lett till att teamen hjälper varandra att hålla stressnivåerna nere och förbättra arbetsklimatet. Efter divisionsmötet är det dags för ledningsgruppsmöte. Var femte vecka träffas de mest seniora ledarna, och denna gång planerade vi strategin för 2025.

"För att främja välmåendet har vi infört walk and talk-möten där vi, om möjligt, promenerar under mötet."

Foto: privat

Torsdag:

Massor av möten

Som ett led i att främja kvinnor i tech-branschen samarbetar Juni med Svensk Handel och stöttar nätverket Women in Paytech. Nätverksträffen var denna gång i Junis lokaler med de två inspirerande talarna Angelica Molin från Houdini och Sophia Bendz från Cherry Ventures. Det bjöds på frukost och inspirerande samtal.

Efter morgoneventet följde en mötesspäckad dag med alla framflyttade möten. Ett möte var en förberedelse inför en internationell konferens där jag ska tala om hur AI kan användas i finansiella instituts antipenningtvättsarbete. Ett annat möte handlade om hur vi påverkas av OFACs nya sanktionsbeslut som förbjuder systemstöd från USA till anställda med kopplingar till Ryssland. Som en oberoende kontrollfunktion i ett finansiellt institut är det viktigt att övervaka och stötta den operativa verksamheten i att åtgärda identifierade brister. Därför har jag veckomöten med den operativa verksamheten för att få den senaste uppdateringen om pågående åtgärdsplaner.

 

Fredag:

Sårbarhet och trygghet

Heldag med ledningsgruppen och en av våra stora investerare, där temat var hur vi kan arbeta tajtare som team och utveckla, samt synliggöra varandras superkrafter och outnyttjade potential. Vi fyllde i personlighets-, kompetens- och värderingstester i förväg. Det var en dag fylld av sårbarhet, öppenhet och övningar för att stärka den psykologiska tryggheten.

STEFAN TENGBLAD

Professor i HRM på Centrum för Global HRM vid Göteborgs universitet. Forskar om ledarskap och medarbetarskap
i olika arbetslivssektorer.

Det kan inte vara en enkel uppgift att skapa en gruppgemenskap över så många nationsgränser

Tack Sabine för att delar med dig av din dagbok. Du är onekligen en engagerad ledare som bryr dig både om verksamheten och medarbetarna. Det är intressant också att läsa en dagbok för en sådan mångnationell verksamhet och hur du leder för att hålla samman en sådan enhet.

Det kan inte vara en enkel uppgift att skapa en gruppgemenskap över så många nationsgränser och där ni inte har möjlighet att träffa varandra så mycket fysiskt. Det låter därför som en god strategi att många regelbundna 1:1 möten för att du kan lära känna varandra bättre, både som personer och deras arbeten. Det som borde vara en utmaning är olika förväntningar på ledarskapet där medarbetare från en del länder kan vilja ha täta avstämningar i operativa frågor, rent av att de vill att du skall fatta beslut åt dem medan andra vill jobba mer självständigt. I en del länder ses det som naturligt som medarbetare att inte skall fatta egna beslut utan detta är chefens uppgift. Här kan det behövas en hel del träning och förklaring för att få till mer självständiga medarbetare.

En annan utmaning kan vara att implementera gemensamma arbetssätt i företaget då det kan finnas olika skillnader i arbetssätt och reglering av banksektorn i olika länder och ett behov av att fundera ut vilka arbetssätt som bör vara enhetliga och områden där arbetssätten kan variera mellan länderna. Jag misstänker att detta är ett arbete som aldrig blir färdigt.

En tredje utmaning kan vara att undvika att medarbetarna känner sig för isolerade om de är ensamma inom sitt område eller bara med någon enstaka kollega. Här kan det behöva jobbas med det kollegiala stödet så att inte för många frågor hamnar på ditt bord och att det hänger på dig att få deras sociala tillvaro på arbetet att vara tillfredsställande.

Lycka till framöver med ditt viktiga chefsuppdrag!

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons