Maria Jonsson – Chefsdagboken

Maria Jonsson

Ansvarig för mobilnätet på Tre, dvs nätchef.

Vi är drygt 100 personer på Nätavdelningen, varav tolv är chefer och åtta är direktrapporterande till mig

Gick ut Elektro civilingenjörsutbildning på KTH samtidigt som 2G lanserades och har sedan dess jobbat med mobiltelefoni både hos mobiloperatörer och på leverantörssidan. Har varit med och lanserat både 3G, 4G och 5G. Har större delen av mitt yrkesliv haft olika chefsroller men har även jobbat med nätplanering, tekniskt säljstöd och projektledning.

Bor i Stockholm men har mina rötter i Jämtland dit jag åker så snart jag kan och andas fjälluft.

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

No go – vi behöver ett par veckor till

Datorryggan är fastsurrad på pakethållaren, dags att trampa i gång cykeln för de nio kilometrarna mot kontoret och en ny vecka. Hur sjutton kan backarna uppför fortfarande kännas brantare än före pandemin…?

Kollegornas glada hej-rop och lite lättsamt morgon-prat blir en fin energi-kick som är svår att uppnå via Teams.

I nästan två år har vi jobbat med ett av våra mest komplicerade nät-projekt någonsin. Vi ska byta ut våra allra mest centrala noder i nätet till nästa generation av 5G. Genom dessa passerar all röst- och datatrafik som genereras av våra kunder runt om i hela mobilnätet. Liknelsen med ett hjärtbyte på en levande patient är inte långsökt.

Vi är framme vid den första stora milstolpen då en del av de nya noderna ska tas i skarp trafik. Projektet går igenom status och risker och hur de är omhändertagna. Den pågående trafiken får inte störas. Patienten måste överleva. Det blir ett ”no go” för den här veckan. Inga sura miner, alla är överens, projektet behöver ett par veckor till.

 

Tisdag

Snabb check in på Teams

Liksom alla morgnar hälsar vi nätchefer varandra god morgon i Teams. Alla sitter inte i Stockholm och det har blivit ett trevligt sätt att ”snabb-checka in” dagsstatus.

Efter ett leverantörsmöte och ett par avstämningssamtal med direktrapporterande är det dags att hänga på kollegorna på tisdagsutmaningen, ett styrkepass på gymmet. Kul – och brutalt kämpigt.

På eftermiddagen har vi Nät ledningsgruppsmöte.

Vi håller inom företaget på att uppdatera våra långsiktiga strategier som ligger till grund för allt vad vi gör. Direkt mot dessa kopplar våra långsiktiga mål. Ett viktigt mål som ligger nära mig och mitt gäng är att mäta och säkerställa att våra kunder är nöjda med sin upplevelse av mobilnätet.

Våra kunders förväntan ändras vartefter hur vi använder våra mobiler i mobilnätet förändras. Närmast ser vi alltmer avancerade tillämpningar av 5G som ställer allt större krav på nätet. Vi vill hitta ett effektivare sätt att följa upp att man fortsatt är nöjd med våra tjänster i mobilnätet.

Det blir en lång diskussion med mycket tankar och idéer som vi inte landar fullt ut men jag känner att vi har en bra grund att bygga vidare på.

Nästan halva avdelningen och dessutom runt 100 personer ute i fält jobbar med att bygga 5G och nya basstationer.

Foto: privat

Onsdag

Stort engagemang bland medarbetarna

Vi stämmer av våra pågående och planerade byggprojekt av nya basstationer och transmissionsnät runt om i Sverige.

Nästan halva avdelningen och dessutom runt 100 personer ute i fält jobbar med att bygga 5G och nya basstationer. Vi har projekt i gång från Haparanda i norr ned till Skåne i söder. Det är stora logistikprojekt som måste fungera som väloljade maskiner för att tidplan och budget ska hålla.

Våra radioplanerare runt om i landet börjar ofta planera för nya basstationer ett par, tre år i förväg. Bygglovsprocesser och förhandlingar med fastighetsägare kan bli långdragna. Minutiös planering ned till minsta detalj och att ligga ett steg före är ett måste.

Jag begriper knappt själv hur projekten lyckas leverera så fint ”spot-on” mot våra mål. Det är hela tiden nya förutsättningar och utmaningar som nu den globala komponentbristen.

Den stora hemligheten är det otroliga engagemanget från alla fantastiska medarbetare.

 

Torsdag

Budget med 5G och skenande elkostnader

En basstation drar i snitt ungefär lika mycket el som en normalstor villa. Vi har ett antal tusental och antalet ökar för varje vecka.

Än en gång går jag och min chef, vår teknikdirektör, igenom mina budgetsiffror. Kan vi hitta smarta besparingar som kompenserar för ökande elkostnader? Kompromissa ned våra 5G-planer vill vi absolut inte.

"Vilken himla tur jag har som får jobba med alla dessa så proffsiga, driftiga, genuint lojala och engagerade kollegor."

Fredag

Världens bästa nät-gäng!

Alla inklusive jag själv vill bli klara med det vi har föresatt oss innan veckan är slut. Stämningen är uppslupen i Tre-huset och det hörs många glada skratt. Men vi stressar och skickar mötesbokningar med kort varsel och alldeles för många mail till varandra.

Jag skickar varje fredag ut ett veckobrev till hela avdelningen och andra intressenter i företaget med input från projektledare och direktrapporterande.

Det finns mycket att skriva om. Den här veckan har vi driftsatt ett gäng nya basstationer i Luleå och Göteborg – och på åtta platser till. Likaså har vi ny 5G-täckning i Solna och Lund.

Jag konstaterar för mig själv än en gång vilken himla tur jag har som får jobba med alla dessa så proffsiga, driftiga, genuint lojala och engagerade kollegor. Resan ut till sommarstugan på kvällen fyller sitt syfte väl som tillfälle att reflektera över veckan som har gått. Har jag tur brinner det redan en brasa i kaminen när jag kommer fram. Fredagsmyset kan börja.

KATINKA KUBENKA

Ledarskapskonsult med 20 års erfarenhet från både privat och offentlig sektor. Hon driver i dag konsultbolaget Insight Consulting som är samarbetspartner till Svensk Chefsförening.

Foto: Eva Beronius

Det känns som om jag läser ett recept för hur engagemang kan skapas i en organisation.

Tack Maria för att du bjuder in i din arbetsvardag och även visar på att du hittat dina andningshål för återhämtning. Aktiv vila verkar fungera fint för dig och att få byta miljö då och då för att få tid för reflektion. Så inspirerande!

Du beskriver en arbetsmiljö i ständig förändring, höga krav, deadlines, snabba beslut och kontinuerliga avstämningar. Trots det andas din dagbok ett lugn och jag tror att det handlar om att du verkar så lyhörd och medveten om vad som behövs, för att alla ska komma till sin rätt och känna det engagemang och lojalitet som du ger uttryck för. Lyckas man skapa en miljö där engagemanget blir synligt, mätbart och uppskattas så upplever man oftast inte stress som något negativt, utan i stället något som triggar till resultat. Det känns som om jag läser ett recept för hur engagemang kan skapas i en organisation genom att öka medvetenheten om vad det bidrar till.

Att skicka mötesbokningar med kort varsel och alldeles för många mail till varandra hör jag ofta att  ledare har utmaningar kring, och kanske just ni i perioder behöver ha det så. Men kanske ni skulle prova ett annat sätt att kommunicera i projekten där man inte behöver svara med text varje gång utan bara kan ge en tumme upp eller annat tecken för att visa att man läst. Finns ju många olika varianter och även appar som stödjer det.

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons