Ewa Thylén – Chefsdagboken

Ewa Thylén

Gör: Enhetschef på Tillväxtverket. På enheten finns fem gruppchefer och 100 medarbetare.

Erfarenhet: Haft roller som marknadschef, produktchef och managementkonsult, bl a på Brio. Civilekonom, har studerat – och spelat fotboll – i USA.

Familj: Gift med Carl och två söner 12 och 10 år

Dessutom: Fotbollstränare för ett gäng 12-åriga killar

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

Digital introduktion av nya medarbetare – igen.

Hundra nya kollegor började idag. Ännu en gång har en stor laginsats gjorts som får allt att funka. Datorer är förberedda och preppade med mötesbokningar för hela veckan, teamsgrupper skapade för att hjälpa dem i gång med arbetet och ett helt utbildningspaket med filmer, live-pass och frågestunder finns tillgängligt. Alla har också fått en egen mentor.

På första digitala mötet hälsades alla välkomna av generaldirektören, tillsammans med mig och mina enhetschefskollegor.

Trots att jag redan onbordat hundratals medarbetare på distans fascineras jag fortfarande av att det går att bygga relationer och arbetsglädje över Teams. Jag tror att en viktig nyckel är att vi jobbat mycket med att våga leda, skapa engagemang och en hjälpsam arbetsplatskultur, där det är självklart att vi arbetar tillsammans som ett lag.

Dagens introduktion påminde mig om att jag som ledare alltid kommer att förespråka att arbetsglädje är en av de viktigaste faktorerna till att få medarbetare att känna sig välkomna.

Jag kommer alltid kommer att förespråka att arbetsglädje är en av de viktigaste faktorerna till att få medarbetare att känna sig välkomna.

Tisdag

Mötesspäckad dag – som för det mesta

Dagens möteskavalkad börjar med ett kort ”ståupp-morgonmöte” för att reda ut var det finns hinder och vilka som behöver hjälpa till att lösa dessa. Sedan morgonkaffemöte med mina chefskollegor. Här blandas problemlösning, statusuppdatering med socialt umgänge.

Ledningsgruppsmötet med mina fem gruppchefer. För att hinna landa in i mötet och samla tankarna börjar vi med en tyst minut när alla stänger av kamera och ljud. Veckans fokus är våra nya medarbetare. Vi diskuterar frågor från mentorer och funderar på om vi behöver justera i grupper eller upplägg.

Lunch och lång promenad med hunden. Viktigt för att jag ska orka med en mötesintensiv eftermiddag.

Efter dagens sista möte drar jag på mig träningskläderna och skyndar mig upp till fotbollsplanen. Där försöker jag få ett gäng 12-åriga killar att förstå att inställning, glädje och lagarbete kommer vara det som tar oss längst. Inte alls olikt hur jag tänker kring mitt ledarskap på jobbet. Faktum är att tränarjobbet och chefsrollen har mer gemensamt än vad de flesta tror. Även om mina kollegor förmodligen är rätt trötta på mina fotbollsreferenser.

 

Onsdag

 IRL-möte med postit-lappar och bullar

Idag träffar jag mina kollegor i ledningsgruppen fysiskt, några av dem för första gången. Ändå är känslan att vi känner varandra väldigt väl, trots (eller tack vare) att vi jobbat tillsammans på distans i snart två år. Det blev en äkta flash back till hur en workshop var innan pandemin. Analog, med papper och penna, postit-lappar och kanelbullar till fika. Men vet ni, det var faktiskt otroligt skönt med en paus från skärmen och få lov att prata i mun på varandra. Fylld av ny energi och massa idéer från mina kloka kollegor.

Lunchpromenad med hunden. Viktigt för att orka med en mötesintensiv eftermiddag.

Torsdag

 Modererar  informationsmöte med våra fyrahundra handläggare

Dagens incheckningsfråga: ”Har du dragits med i norrskensfebern?” Svaren bjuder på många skratt. Sedan presenterar Kund och support och Rättsavdelningen senaste nytt som påverkar handläggningen. Mötet är klart på mindre än 30 minuter och avslutas med utcheckningsfrågan ”Hur många kontorsdagar passar dig?”. Majoriteten svarar att de helst jobbar hemifrån större delen av tiden. Jag reflekterar över att just det här mötet lämpar sig bäst digitalt. Vi hade aldrig kunnat hålla det så kort och effektivt om vi hade setts. Dessutom hade jag varit mycket mer nervös över att prata inför alla.

Jag har korta enskilda avstämningar med mina gruppchefer under förmiddagen. Vi pratar med varandra i telefon medan vi promenerar. En skön motpol till de annars skärmintensiva dagarna. Mitt sätt att vara aktiv i lyssnandet på mina medarbetare och visa att jag gärna vill att de rör på sig. Idag bjuds det dessutom på sol.

Efter veckans produktionsplaneringsmöte, skyndar jag mig upp till fotbollsplanen för att leda kvällens fotbollsträning.

 

Fredag

Digitalt ledarskap fungerar! Guldstjärna på det!

Idag är jag en otroligt stolt chef. Mina gruppchefer har ännu en gång fått fantastiska resultat i våra anonyma pulsmätningar där vi frågar våra medarbetare hur de mår och trivs på jobbet. Medarbetarna svarar att de får det stöd de behöver av sin närmaste chef och att de upplever att de har ett bra samarbetsklimat. Och då har de allra flesta aldrig träffat sin chef eller kollegor fysiskt. Organisationen är byggd och leds digitalt. Och det fungerar! Firar med guldregn och fredagshatten på på dagens digitala morgonkaffemöte med gruppcheferna.

Feedback från experten

KATINKA KUBENKA

Ledarskapskonsult med 20 års erfarenhet från både privat och offentlig sektor. Hon driver i dag konsultbolaget Insight Consulting.

Foto: Eva Beronius

Det kan vara en god idé att stanna upp och fundera på vilken sorts återhämtning som fungerar bäst för just mig?

Wow! Vilken energikick att läsa din dagbok, så mycket arbetsglädje och tilltro till att bara vi samverkar och samarbetar så löser vi det mesta. Du har all anledning att känna dig stolt. Att onboarda så stora mängder medarbetare på en gång kräver struktur, planering och ett fungerande chefmedarbetarskap. Vilket föredöme i bemötande ni är, att vid varje möte genom skärmen lyckas skapa engagemang och visa att ”just du” är en viktig kugge för helheten.

Mycket av vår vakna tid tillbringar vi på arbetet och din dagbok andas värdet av att använda tid på ett kvalitativt sätt, att prioritera och ha en öppen dialog om hur vi får ut mest effekt av vårt arbete. Reflekterar över hur du bedriver din verksamhet, hur du och dina medarbetare växlar mellan olika arbetsredskap och ständigt är i rörelse både i tanken och kroppsligt. Kommer att tänka på en situation då jag möter min 85-åriga mor då hon kommer från gymmet med en ny t-shirt med texten ”Om du rör på dig kan du gå hur långt som helst”.

Tänkvärda ord som kan tolkas på så många olika sätt och jag kommer osökt in på vikten av återhämtning. Kan ibland vara en god idé att stanna upp och fundera på vilken sorts återhämtning som fungerar bäst för just mig? En del föredrar aktiv vila vilket verkar fungera på dig, andra behöver en god natts sömn, läsa en god bok eller gå en skogspromenad. Jag slutar aldrig beundra alla fantastiska chefer som leder digitalt framgångsrikt, det är en bedrift och ni visar verkligen vägen. Det är hur vi är med varandra som är avgörande oavsett som vi ses fysiskt eller inte.

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons