CHEFSDAGBOKEN}
Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.
Måndag
Nätverk och hållbarhet
Vi befinner oss på ett kalhygge ett par kilometer från kontoret i Jonsered. Det är soligt och vackert men blåser en kall vind. Just blåsten är lite av ett problem eftersom vi ska spela in en film där en sex meter bred tygvepa spelar en viktig roll. Filmen är del av Icebugs kampanj för bevarandet av svenska gammelskogar och det här behöver bli bra. Vi har bara en liten del riktig, artrik gammelskog kvar i Sverige och den måste bevaras! Till min hjälp har jag ett tight team som just nu gör allt från att hålla i kameran till att stå på stegar med en vepa som snabbt förvandlas till ett segel. Själv är jag ingen större skådespelartalang, men det funkar om man inte tar sig själv på för stort allvar. Filmen blir inte tekniskt perfekt – vår filmare hade velat ha bättre ljussättning, mindre blåst och mer tid – men det blir definitivt tillräckligt bra. Det märks när vi delar den i vårt nätverk och möts av ett starkt gensvar från massor av människor som likt vi vill bevara den svenska skogen och allt som lever där. Dagens påminnelse, vilket genomgående är en lärdom vi gjort med vårt hållbarhetsarbete: Vänta inte tills det är perfekt innan du agerar.
Tisdag
Personlig utveckling
Vi arbetar på en ny sko som ska bli vår bästa löparsko någonsin – både vad gäller prestanda och hållbarhet. Saken är att de flesta löparskor görs med nästan bara oljebaserade material. Ett stort mål är att sätta ljuset på detta och bryta vår branschs oljeberoende. Nu har vi hittat ett bio-baserat material som är en del av lösningen – men det är dyrt. I mötet diskuterar vi från olika perspektiv. Hur skalbart är det om prislappen blir högre? Om vi inte är kommersiella och ersätter andra produkter så blir det en tom gest och jag är så trött på alla överkommunicerade pilotprojekt.
En del av min personliga utveckling har handlat om att vrida ner min drivna sida så att jag inte blir för dominant. Det blir lättare att få fram andra perspektiv om jag lyssnar först och en bredare bild ger bättre beslut. Jag lyckas i alla fall hyfsat och resultatet blir bra.
Vi beslutar att använda det nya, dyrare materialet. Under lanseringsfasen absorberar vi merkostnaden med våra marginaler, för att sedan höja till det ”verkliga” priset och kommunicera kring det.
Det här är ett sätt att i praktiken försöka ta ansvar för vår påverkan på planeten, samtidigt som vi bidrar till ”speed and scale” – det är oerhört viktigt att hålla uppe trycket i omställningstakten.
Tre timmar friskvård i veckan har väldigt goda effekter på energi, arbetsglädje och sammanhållning. Allt går inte att mäta, men jag är säker på att det ökar vår produktivitet.
Onsdag
promenadgrupp för pensionärer
Redan vid 10.30 börjar människor samlas utanför kontoret. Sedan flera år har Icebug obligatorisk friskvård klockan 11 på måndagar, onsdagar och fredagar men nu har vi tagit steget att använda det här för att få ut fler i skogen. Tillsammans med Partille kommun har vi startat en promenadgrupp för pensionärer och gensvaret har varit fint. Vid 11 har vi fått ihop en grupp på över tjugo personer som ska ut och gå tillsammans. För mig som grundade bolaget för två decennier sedan tillsammans med min mamma är det rätt häftigt. Jag ser hur vi gör skillnad även utanför vår egen verksamhet och hur det sprider glädje.
Tre timmar friskvård i veckan har väldigt goda effekter på energi, arbetsglädje och sammanhållning. Allt går inte att mäta, men jag är säker på att det ökar vår produktivitet.
Smart använt så räcker det för att komma upp i WHO’s rekommendationer för fysisk aktivitet: Vad skulle effekterna på samhällsnivå bli om det här var det nya normala på arbetsplatsen. Tanken svindlar lite. Men vi tänker i alla fall försöka bidra till att skala det genom att dela våra erfarenheter och skapa en slags friskvårdsklubb som alla som vill kan delta i. Att det finns ett sug från människor är uppenbart – av allt vi gör och kommunicerat kring är det friskvården som får mest respons och verkar väcka mest längtan.
Torsdag
utanför vår egen bubbla
Det blir mycket friskvård den här veckan. Vi har besök av Samira Musa från organisationen Hej Främling! som vi just tecknat ett treårigt avtal med. Jag har följt deras fantastiska arbete med att hjälpa nya svenskar komma in i samhället och få en meningsfull vardag genom fysisk aktivitet. Jag är själv uppvuxen i Angered och gick i högstadiet i Hjällbo. Då fanns inte så kallade utanförskapsområden. Att finansiera deras etablering i Göteborg är vårt sätt att försöka knyta band där vi i nuläget inte har dem, och bidra till att stan kan sitta ihop bättre igen. Samiras berättelse gör starkt intryck på mig och hela teamet och framför allt får vi en lektion i att ”hälsa”, ”natur” och ”rörelse” kan betyda väldigt olika saker för olika människor. Om vi ska nå utanför vår egen bubbla kan vi inte bara göra det vi gör i ett nytt sammanhang – vi måste vara öppna för att ta helt nya perspektiv och kanske lära om från grunden.
Fredag
Inspiration och aktiviteter
Efter 20 år är händer det! Vi öppnar i Stockholm. Men vad är det vi öppnar? För många är det en butik, men för mig är det viktigt att vara tydlig med att det primära syften inte är att sälja så många par skor som möjligt.
Jag vill att vi ska öppna med kommunikationen ”kanske världens första butik där konsumenter inte är välkomna”. Tanken är att när man kommer till oss så har man naturligtvis en kunds alla rättigheter, men vi ser inte kunden som en ”konsument” (det ordet har vi till och med slutat använda internt) utan vår förväntan är att kunden ska bli en användare, annars så har vi inte gjort vårt jobb ordentligt och resurs vi tagit i anspråk används dåligt. I ett nästa steg så vill vi också bjuda in våra användare att samskapa livsstilar med riktigt upplevelseinnehåll och lågt planetärt avtryck.
Vi hinner inte synka det här ordentligt och hela organisationen är inte redo, så vi landar i att börja med att kalla det för en ”klubbstuga”. En mötesplats för oss på Icebug och vårt community. I första hand ett ställe där vi kan ses och inspirera varandra till friluftsaktiviteter och i andra hand en butik där man kan köpa skor.
Med det klargörs de olika dimensionerna av det som jag ser som min roll: att skapa förutsättningar för teamet att fortsätta att göra ett fantastiskt jobb och utvecklas, att se till att vi är ett lönsamt (=finansiellt hållbart) företag och samtidigt se till att hålla kursen mot det övergripande målet: Att maximera vår positiva påverkan på Världen.
MARTIN RUNEFELT
Chefs- och organisationsutvecklare, tidigare bl a HR-chef och VD. Styrelseledamot i Svensk Chefsförening och mentor.
Att våga ompröva och vara öppen för helt nya perspektiv är en allt viktigare egenskap hos chefer.
Tack David för din intressanta dagbok. Du förmedlar en spännande och på många sätt viktig inblick i vad det kan innebära att vara entreprenör med ambitionen att skapa något som kan göra skillnad för både enskilda människor och samhället i stort. Och just meningsfullheten i uppdraget, syftet eller ”the mission”, är för mig kanske den viktigaste faktorn att som ledare skapa engagemang och samsyn kring för att lyckas nå sina mål. Oavsett om det gäller tillväxt, lönsamhet, samhällsnytta eller attraktivitet hos personal eller kunder.
Din beskrivning av filminspelningen och den lärdom du förmedlar att inte vänta tills det är perfekt tycker jag är ett bra exempel på ledarskap idag i en allt snabbare föränderlig värld. Den kräver att beslut tas, att man lär sig under resan och gör små justeringar löpande längs vägen. Just att våga ompröva och vara öppen för helt nya perspektiv är också en allt viktigare egenskap hos chefer i många verksamheter.
Många studier visar att ett tydligt uppdrag och att ge rätt förutsättningar för sina medarbetare är viktiga nycklar för framgång som chef. Jag tänker att du i din roll agerar och behöver ha fokus på att främja och kanalisera kreativitet och förmåga till problemlösning hos era medarbetare. Då blir den öppna, prestigelösa och konstruktiva dialogen viktig. Du verkar reflektera kring ditt eget ledarskap för att få fram mer av andras perspektiv. Att som chef kontinuerligt vara i kontakt med sin intention med sitt ledarskap, efterfråga återkoppling och att bli lite utmanad är ett bra sätt att lyckas och samtidigt själv hålla över tid.
Du gör mig därför nyfiken på andra tankar du säkert har kring ditt ledarskap både idag och framöver. Att ni är två som delar på VD-rollen är en annan viktig aspekt på ledarskap som har ”kommit och gått” över tid. Ibland i olika studier ansetts vara både effektivt och naturligt och ibland något otydligt och nästintill oförenligt. De allt större kraven på chefer kräver kanske nya smartare lösningar framöver.
Tack för din spännande och inspirerande dagbok och lycka till på er fortsatta resa.