Ditt hjärta avslöjar dig: stressar du för mycket?

En mätare runt bröstkorgen och en app i telefonen kan avslöja hur bra kroppen är på att koppla av.

Foto: Getty Images

– Via hjärtats slag kan vi få reda på saker man inte ser på utsidan. Tittar man på hur hjärtat slår under bara några minuter kan man säga något om kroppens förmåga att hantera stress.

Boel Sjöstrand är vd för Linkura, vars affärsidé är att hjälpa företag att ta hand om sin personal – genom att mäta deras hjärtslag med portabel EKG.

– Det finns ett tydligt samband mellan hjärtats rytm och en persons välmående, pepp och livslust. Det vi gör är alltså att vi samlar in data från kroppen för att hjälpa individer att få bättre koll på sin mentala hälsa och komma bort från nedstämdhet, oro och låg motivation, säger Boel Sjöstrand.

Stress är en utmaning som funnits i arbetslivet länge. 

Det finns ett tydligt samband mellan hjärtats rytm och en persons välmående, pepp och livslust.

Boel Sjöstrand

1
.

– I dag är stress mindre tabu, men det är också tråkigt, det innebär ju att det normaliserats, att fler känner sig stressade.

Det är här företagets EKG-mätare kommer in i bilden. Boel Sjöstrand förklarar att man förenklat kan säga att hjärtat slår mer regelbundet när kroppen är under hög belastning och tvärtom, mer oregelbundet, när kroppen är avslappnad. De anställda får bära mätaren under ett par dygn så att de själva kan se sin egen stressbelastning och lära sig hur de kan påverka den.

– Måttet vi läser av kallas för HRV. Ett högt HRV är lika med hög motståndskraft mot stress och högt välbefinnande.

Boel Sjöstrand poängterar att det inte är farligt i sig att gå upp i varv och till exempel jobba under hög stress, det viktiga är själva balansen. Klarar man inte att gå ner i varv för att få återhämtning, så kan det vara en signal på att man behöver ändra på någonting.

För bara omkring 10 år sedan fanns ingenting av det här på kartan. Det var långt före sportklockornas och hälsoapparnas intåg. Linkuras resa började när en entreprenörsdriven forskare inom biomedicinsk mätteknik plötsligt fick en aha-upplevelse.

– Jag jobbade med att bygga prylar för övervakning av hjärtrytm och andning på svårt sjuka patienter och började plötsligt tänka att all den här avancerade tekniken kom in i ett väldigt sent skede. Varför övervakade vi bara sjukdomar när det fanns så mycket i de här signalerna som kan ge oss varningar på vägen, säger Anders Tjernvik, docent på Linköpings universitet och produktansvarig på Linkura.

Varför övervakade vi bara sjukdomar när det fanns så mycket i de här signalerna som kan ge oss varningar på vägen.

Anders Tjernvik

Anders Tjernvik

2
.

Anders Tjernvik startade ett bolag och tog fram en produkt som skulle göra det möjligt att mäta hjärtrytm och andning på friska människor, i deras vardag. Bolaget kom sedan sedan att bli Linkura.

Boel Sjöstrand berättar om en undersökning företaget gjorde. 700 personer fick skatta sitt eget mående. Sedan mättes hjärtrytmen på samtliga svarande.

– 40 procent svarade fel och av de 40 procenten var det 25 procent som hade sagt att de inte upplevde att de var under hög belastning men som i själva verket var det.

Hur ska man använda datan man får från sitt hjärta?

– Man får ett besked om hur man ligger till. Behöver jag förändra något i min livsstil? Sedan får man möjlighet att ha kvar mätaren för att i realtid kunna se vad som har en bra effekt på nervsystemet, hjärtat och andningen. Vad får jag återhämtning av? Om jag tittar på Netflix är det bra återhämtning? Många tror det men för de flesta är svaret nej.

Vad som ger återhämtning är individuellt, menar Boel Sjöstrand. För en del kan det vara att göra andningsövningar eller en promenad i naturen, medan det för någon annan kan ge återhämtning att jobba väldigt fokuserat med någonting.

– Om man får jobba ostört. Det vi ser dränerar mest och är svårast att hantera är multitasking, att ha ett splittrat fokus och göra många saker samtidigt.

Är arbetsplatser och chefer redo för det här? Det låter som om det kan behövas en del förändringar…

– Vi ser att det här prioriteras mer och mer på arbetsplatser. Flera undersökningar visar att många säger upp sig på grund av just stress. I dag vill många prestera bra men samtidigt också må bra, arbetsgivare kommer att bli tvungna att möta det kravet. Men det är klart, det är en utmaning. Därför får vi ta små steg framåt, säger Boel Sjöstrand.

Läs även

Annons