Romanerna du ska läsa för att bli en bättre chef

Lars Strannegård, professor i företagsekonomi och rektor på Handelshögskolan i Stockholm, förklarar varför god litteratur gör dig till en bättre chef.

På Handelshögskolan i Stockholm är tron på litteraturen som något viktigt i unga människors utbildning påtaglig.

Foto: Juliana Wiklund

Framtidens chefer måste vara empatiska personer med förmåga att reflektera, det är Lars Strannegård övertygad om.

– Den som har förmågan att sätta sig in i en annan människas situation blir en bättre yrkesperson. Inte minst om man är chef, eller kanske framför allt – vill vara en ledare, säger han och tillägger att mycket kan maskiner och AI hjälpa till med, men den empatiska förmågan den antingen har man, eller får man träna upp den.

Och ett sätt att träna upp sin empatiska förmåga är att läsa bra böcker.

– Tänk dig att du läser Romeo och Julia. Texten förflyttar dig till en annan plats, in i andra människors föreställningsvärldar, du läser och förstår hur människorna i texten tänker och känner. Det du upplever griper tag i dig, du känner med personerna i texten, säger Lars Strannegård och tillägger:

– Med andra ord; en snabbkurs i empati!

Han poängterar att det krävs en viss verkshöjd på litteraturen för att det ska fungera.

– Det är ju den skickliga gestaltningen som gör att du blir gripen av det du läser. Men visst, en riktigt bra film som griper tag i dig kan ha samma effekt. Liksom en stark konstupplevelse.  Det handlar om att vidga vyer och komma in i andra världar, att bända upp de skygglappar vi alla har. Att kunna göra det gör oss till bättre ledare, ja till bättre människor.

Jag rekommenderar verkligen alla chefer att gå med i en bokklubb.

Lars Strannegård

Träna upp din empati - Lars Strannegårds bästa boktips

Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Topekaskolan av Ben Lerner

Orkansäsong av Fernanda Melchor

Här kan du alla böcker The Literary Agenda läst sedan 2018

 

 

På Handelshögskolan i Stockholm är tron på litteraturen som något viktigt i unga människors utbildning högst påtaglig. Sedan ett par år tillbaka har man något man kallar ”The Literary Agenda” vilket Lars Strannegård beskriver som en stor – frivillig – bokcirkel för studenter och personal.

– Vi läser sju böcker per läsår, har författarbesök och vill man kan man lämna in en reflekterande uppsats. Det är som sagt frivilligt men har blivit mycket populärare än vad jag trodde att det skulle bli. Just nu är 300 studenter med!

Böckerna i ”The Literary Agenda” väljs ut av en rådgivande grupp där bland annat Eva Bonnier och Maria Schottenius ingår. Böckerna gruppen läser ska inte vara klassiker, utan ny kvalitativ litteratur. Tanken är att ingen ska ha läst böckerna tidigare.

– Jag rekommenderar verkligen alla chefer att gå med i en bokklubb. Det är nyttigt att prata om helt andra saker än man gör i vanliga fall, säger Lars Strannegård.

Den perfekta bokcirkeln för chefer

 

Läs även

Annons