Därför ska du lämna kontoret och jobba utomhus

Arbetstakten är hög, skärmtiden ökar och tiden för återhämtning krymper. Men tänk om det går att minska stressen genom att jobba utomhus?

Susanna Toivanen, arbetsmiljöforskare vid Mälardalens universitet.

Foto: privat

– Att vara ute mycket har många fördelar och ger en bättre hälsa. Vi vet bland annat att det påverkar humöret och stressnivån positivt, säger Susanna Toivanen, arbetsmiljöforskare vid Mälardalens universitet.

Forskningen talar sitt tydliga språk, utomhusvistelse och vistelse i grönområden har betydelse för människors hälsa. Men helst i naturen och helst i rörelse. För företag och organisationer finns här stora vinster; personal som mår bra, pengar att spara. I ett pågående forskningsprojekt om koncept för framtidens hållbara kontor vid Mälardalens universitet studerar man fördelar och implementering av att utföra kontorsjobb utomhus.

– Vi testar upplevelse av utejobb bland annat genom att mäta hjärtfrekvens och vi ser att deltagarna får lägre stresspåslag av att jobba ute regelbundet. 

I första hand rör det sig om att förlägga 20-30 minuter av arbetsdagen utomhus regelbundet. Till exempel genom att ta ett möte samtidigt som man går en promenad, en så kallad walk and talk. Eller ringa samtal som inte kräver att man tar anteckningar samtidigt, berättar Susanna Toivanen.

– Flexkontor och ett cirkulerande arbetssätt har varit en trend sedan omkring 2010, varför skulle man inte kunna förlägga åtminstone delar av arbetsdagen utomhus och använda grönytor, stadens lungor, till arbete kombinerat med återhämtning.

Många ifrågasätter det här när det gäller arbete men finns ju förskolor där verksamheten i stor utsträckning sker utomhus.

Susanna Toivanen

Är det här verkligen något att satsa på i Norden?

– Ja vi behöver det verkligen. Vi lever med långa mörka perioder och behöver maximalt dagsljus under dagen.

Men man blir kanske inte så sugen på att gå ut och jobba i november?

– En promenad är lätt att genomföra, kanske ta telefonsamtal medan du går? Det handlar mest om hur vi ser på kontorsarbete, att när man är på jobbet så jobbar man inomhus vid ett skrivbord. Skulle man verkligen kunna jobba ute? Många ifrågasätter det här när det gäller kontorsarbete men finns ju förskolor där verksamheten i stor utsträckning sker utomhus. Det handlar till stor del om att bygga kultur och skapa vanor, säger Susanna Toivanen.

Kajsa Högdahl är Affärsutvecklingschef på konsultföretaget Coor som arbetar med att utveckla framtidens arbetsplatser och tjänsteutveckling för företag. Coor deltar som ”försökskaniner” i ett forskningssamarbete med Mälardalens universitet.

– För oss som levererar tjänster till kontor är det viktigt att vara med i den här utvecklingen. Hur utformar man arbetsplatser på bästa möjliga hälsa? Där ser vi tydligt att utomhusrummet är en viktig del.

Hon menar att man kan sänka stressnivåerna mycket bara genom att lägga till ett eller flera utomhusmoment, och jobba ute delar av dagen. Då slipper man kanske komma hem och vara helt utsjasad.

– Vi vet att Sverige inte är det land man tänker på när det pratas om utomhuskontor, men jag tror att man kan jobba mycket mer på det här viset än många tror,  säger Kajsa Högdahl.

Vad ser du framför dig för kontorsmiljö?

– Jag ser mycket grönt, även om det skulle vara till exempel på en terrass, en grön miljö med mycket växter, naturlig skugga och träd. Det ger bevisade hälsoeffekter att ha vyer man kan fästa blicken vid. Jag tänker mig möbler som kan göra det möjligt att sitta utomhus med en dator, så fåtöljer med en överskjutande del som ger skugga. Pergolas och kanske växthus som gör det möjligt att förlänga säsongen. Jag ser många typer av lösningar man kan jobba med.

Går det här att skala upp tror du?

– Många kontor har takterrasser som är outnyttjade eller innergårdar som bara används på lunchen eller till rökpauser. Där tror jag det finns en stor potential. Outnyttjade ytor att nyttja.

– Det känns väldigt viktigt att arbeta fram metoder för att få det att funka, vi har i dag allt färre möjligheter till återhämtning i vardagen. Kan man få in en stunds rörelse och miljöombyte, eller i den bästa av världar arbeta stora delar av dagen utomhus har man mycket att vinna, säger Kajsa Högdahl.

Läs även

Annons