Hur fick du ditt första chefsjobb?
– Frågan kom till mig. Det var ett jobb i Göteborg som som sekreterare och kanslichef i kommittén – en utredning efter kravallerna 2001. Jag granskade polisens arbete.
Då var jag inte en särskilt bra chef
När jag var avdelningschef vid Stockholms tingsrätt var jag på en avdelning med stora bekymmer, för få domare, mål som väntade. Det fanns utmaningar. Jag gjorde om avdelningen då kom en del synpunkter. Men det blev bra i slutändan.
Upplever du att du har balans mellan jobb och privatliv?
– Så mycket man kan som rikspolischef, man är ju i standby hela tiden. Men jag sitter inte kvar länge, stannar inte kvar sent, och jag sover gott på nätterna.
Säg en talang du önskar att du hade!
– Jag önskar att jag kunde fler språk. Svenska och engelska har jag och jag har läst lite franska och tyska men det vore fint att kunna tala fler språk flytande.
Säg några ord eller fraser du har en tendens att överanvända…
– Jag säger alldeles för ofta ”Och annat…” eller ”Och så vidare”. Jag är medveten om det, det är kanske ett sätt att gardera sig, man kan inte få med allt, så då lägger jag till ”och så vidare”.
- Petra Lundh har flera tunga uppgifter; Öka polisnärvaron i lokalsamhället och på nätet, se till att fler brott klaras upp och vända utvecklingen när det gäller den grova organiserade brottsligheten.
- Ett utmanande chefsjobb men hon har stor erfarenhet av att leda; Hennes första chefsjobb var som kanslichef i Göteborgskommittén, där hon bland annat granskade polisens arbete i samband Göteborgskravallerna 2001. Hon blev vice ordförande i hovrätten, chef för en extra avdelning, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och lagman vid Södertörns tingsrätt. Sedan riksåklagare. År 2023 blev hon hovrättspresident i Svea hovrätt.
- Tvivel fanns där, det medger hon. En jurist på posten som rikspolischef. Hur skulle polismyndigheten ta emot henne?
- Ett av hennes viktigaste uppdrag är att bekämpa gängbrottsligheten. Men hur?
- LÄS HELA INTERVJUN HÄR