Hur agerar du när du märker att en kollega har det svårt?

I en tid präglad av osäkerhet är det lätt att känna oro för privatekonomin, ökad skuldsättning och risken för nedskärningar och utmattning.

Psykologerna och organisationsspecialisterna Gabriela Jones och Alexandra Thomas

Foto: press

När rädsla sätter sin prägel på både individer och organisationer krävs ledarskapskompetens som skapar trygghet och sammanhållning. Compassion – eller empati i handling – blir i detta sammanhang ett verktyg för att stötta medarbetare och bygga en långsiktigt hållbar arbetskultur.

Psykologerna och organisationsspecialisterna Gabriela Jones och Alexandra Thomas vill utmana hur vi ser på compassion i arbetslivet. I sin bok ”Compassionfokuserat ledarskap: en guide till den humana arbetsplatsen” betonar de att compassion inte främst är en känsla, utan en avsikt att agera när vi eller någon vi möter har det svårt.

– Compassion är ett neurologiskt motivationsnätverk i vårt medfödda omsorgssystem. Det handlar om att uppmärksamma lidande och agera, säger Gabriela Jones.

I diskussionen om empati och compassion förklarar författarna att empati är en känsla som uppstår både vid glädje och sorg, men den är etiskt neutral. Den behöver inte nödvändigtvis leda till en handling som stöttar den som man känner empati för. Compassion däremot aktiveras endast vid lidande, inkluderar alltid en intention att agera för att lindra det och kan rymma flera olika känslor. Den som ger compassion, den som tar emot och den som bevittnar handlingen upplever inte sällan känslor av glädje, värme och tacksamhet.

Förmågan att möta utmaningar med närvaro och emotionell stabilitet, samtidigt som man tar hand om sig själv och sina medarbetare, är avgörande för att skapa välmående och konkurrenskraftiga organisationer.

Gabriela Jones

Men trots de positiva effekterna av compassion finns det hinder som gör det svårt att agera:

– Oro och stress kan göra att vi inte orkar ta in andras eller vårt eget lidande, vilket försämrar vår förmåga att stötta varandra. I en överbelastad organisation kan detta leda till konkurrens, misstänksamhet och rädsla, berättar Gabriela Jones.

Fyra fokusområden för en mer compassionfokuserad organisation

  1. Varje medarbetares roll och beteende
  2. Nätverk och informationsflöden
  3. Arbetsplatsens rutiner
  4. Arbetskulturen

Genom att arbeta med dessa områden kan ledare skapa en miljö där medarbetare känner sig sedda och uppmuntrade att hjälpa varandra. Författarna understryker dessutom vikten av självmedkänsla: när du som ledare är medveten om dina egna behov och begränsningar kan du hantera stress och fatta bättre beslut.

– Förmågan att möta utmaningar med närvaro och emotionell stabilitet, samtidigt som man tar hand om sig själv och sina medarbetare, är avgörande för att skapa välmående och konkurrenskraftiga organisationer. Compassion behövs och har varit en överlevnadsfunktion sen människans begynnelse, den har utvecklats för att det är svårt att vara människa – men lidandet avhjälps av vår medmänsklighet. Vägen framåt för ett stressat nervsystem är förståelse för att vi inte är ensamma med och i vårt lidande, så inte heller på jobbet.

Konkreta steg för att arbeta med compassion:

  • Prata öppet: Lyft ämnet i vardagen och våga dela svårigheter.
  • Bryt ner i handlingar: Konkreta exempel stärker förståelsen för hur man bemöter en kollega i behov av stöd.
  • Etablera hjälpsamhet: Gör det naturligt att erbjuda hjälp och våga ta emot den.
  • Integrera i alla processer: Låt compassion genomsyra möten, onboarding och daglig kommunikation.

– Det krävs övning. Vi lever i utmanande tider, men genom att skapa en kultur där compassion är vårt default när vi möter lidande stärker vi både människorna och verksamheten på lång sikt, avslutar Gabriela Jones.

Läs även

Annons