I snart tre månader har 100 socialsekreterare på Göteborgs stad haft fyra dagars arbetsvecka – med samma arbetsbörda som tidigare.
Projektet är en del i den första svenska forskningsstudien om 4-dagars arbetsvecka, men också en pilot inom Göteborgs stad där man försöker hitta sätt att minska sjukskrivningar och uppsägningar inom socialförvaltningen. Man har de senaste åren haft utmaningar att rekrytera och behålla personal.
Så hur går det då? Är det görbart att hinna med det som brukade ta fem arbetsdagar på fyra, genom att arbeta smartare?
Chefstidningen har pratat med fyra socialsekreterare som är med i projektet och alla säger samma sak, det går alldeles utmärkt.
Återhämtningen fungerar – inte lika trötta
I Göteborg har man schemalagt fyradagarsveckan så att man varannan helg har ledigt fredag till måndag. Det vill säga fyra dagars återhämtning var 14:e dag.
Alla Chefstidningen pratar med konstaterar att det gjort en enorm skillnad i såväl arbets- som privatliv. De är framförallt inte trötta längre! När de går hem från jobbet en mörk onsdag i januari är de inte alls lika slitna som de var tidigare. Efter en långhelg kan de till och med längta lite till jobbet!
– Man hinner med privatlivet på ett annat sätt. Innan kunde en hel helg gå till att göra ärenden av olika slag, nu kan man både göra allt det där man måste och ändå få återhämtning, säger Hannes Bolinder, socialsekreterare på förvaltningen för funktionsstöd, inom socialpsykiatrin 55 +.
– Det känns som om man belönas för sitt arbete. Man känner sig mer effektiv och orkar ta tag i tråkiga och jobbiga saker man tidigare haft en tendens att skjuta framför sig, säger Ilona Demir, som är 1:e socialsekreterare, det vill säga hon fördelar inflödet av ärenden på sin avdelning
– Jag hinner vara i stallet i dagsljus! Det brukar jag inte så här års, konstaterar Linnea Gunneflo, socialsekreterare på avdelningen för funktionsstöd.
Det skulle kännas väldigt tufft att gå tillbaka till ett arbetssätt vi vet är sämre.
Linnea Gunneflo
Plus
+ Återhämtningen! En ledig dag i veckan gör så stor skillnad!
+ Moroten 4-dagarsvecka leder till innovation! Medarbetarna hittar tillsammans nya sätt att arbeta smartare.
+ Energitillskottet på arbetsplatsen! Medarbetarna är inte lika trötta, mer lust och energi.
Minus
– Hur ska vi orka gå tillbaka till 5-dagarsvecka efter pilotstudien?
– Sämre tillgång till ledningen – som också har fler lediga dagar.
– En liten pilot i en stor organisation gör att man ibland måste boka möten och konferenser på lediga dagar.
De nya smarta arbetssätten sparar inte bara tid utan ger också andra fördelar.
– På min avdelning har vi börjat arbeta tillsammans som ett självledande team. Nya ärenden kommer till gruppen och sedan delar vi upp dem mellan oss. Det har skapat låga trösklar för att be om hjälp, och numera sitter ingen med känslan av att drunkna i ärenden utan gruppen hjälps åt, säger Hannes Bolinder.
– Att man tvingas vara mer fokuserad och effektiv under dagarna har gjort det mycket lättare att prioritera saker, och mycket svårare att skjuta saker framför sig. Jag planerar mina dagar bättre och kan inte längre prokrastinera – vilket ju är bra, säger Maija Riheim, handläggare av LSS-ärenden för vuxna.
Hon tillägger att en tidsstudie gruppen gjorde inför projektet gav nya insikter.
– Under en vecka klockade vi exakt vad vi la vår tid på. Nu ser ju våra veckor ganska olika ut, men tidsstudien visade ändå att det tar ganska mycket tid att gå in till kollegor och fråga om någonting, stanna kvar en stund och snacka om något annat, sen kom någon annan in på ditt rum och frågade något… Och sen satt man på ett möte man väl egentligen inte hade behövt vara med på.
– Idag har vi aktivt jobbat bort tidstjuvar som vi identifierat gemensamt. Vi bokar inte längre några onödiga möten och vi stör inte andra medarbetare i onödan, säger Ilona Demir.
Utmaningarna då, vilka är de?
– Jag hade en farhåga att det skulle bli svårare att boka möten när vi har en dag mindre i veckan att boka på. Men det har snarare blivit tvärtom då vi koncentrerat alla våra interna möten till torsdagar, vilket gjort de andra dagarna betydligt flexiblare, säger Hannes Bolinder.
Han konstaterar också att deras vardag är en pilotstudie i en jättestor organisation vilket gör att man ibland har tvingats flytta på en ledig dag då någon annan del av staden kallat till möte. Sådant skulle så klart vara enklare att undvika i en mindre organisation.
– Vi har också fått lite sämre tillgång till vår ledning. Ibland kan det krångla till det när vi måste gå till en annan chef för att få beslut i ett ärende. Då måste vi ju förklara hela ärendet en gång till, säger Hannes Bolinder.
Alla ser dock en stor utmaning framför sig.
Om politikerna bestämmer sig för att lägga ner 4-dagarsveckan efter pilotstudien blir det oerhört svårt att börja om och jobba fem dagar i veckan igen.
– Ska man mäkta med det vi gör om dagarna krävs återhämtning. Jag har pratat med medarbetare som säger att de nästan längtar lite till jobbet när de varit långlediga, vilket ju är fantastiskt och gör oss så mycket bättre på våra jobb, säger Ilona Demir.
– Det skulle kännas väldigt tufft att gå tillbaka till ett arbetssätt vi vet är sämre. Det känns som vi kollegor prioriterar varandra mer utifrån vad varje kollega behöver och tar vara på tiden vi har tillsammans, för vi har mer energi än tidigare, säger Linnea Gunneflo.
- Fler och fler företag och organisationer ser vinster i arbetstidsförkortningar.
- Den första svenska forskningsstudien inleddes under hösten 2024. Att det både finns möjligheter och risker med införandet av en 4-dagarsvecka har Chefstidningen skrivit om tidigare.
- LÄS OCKSÅ:
- Första stegen mot 4-dagarsvecka – så gör du
- Här är bolaget som siktar mot 4-dagarsvecka