Svårt att koncentrera dig? Så får du tillbaka fokus på jobbet
Den genomsnittliga kontorsarbetaren klarar inte längre att koncentrera sig på en och samma uppgift i mer än tre minuter. Hur blev det så här? De flesta känner igen sig; Mobilen åker fram för ofta. Mejl och sociala medier distraherar och det är svårt att göra en sak i taget. På jobbet och hemma får vi allt svårare att fokusera. Journalisten och författaren Johann Hari bestämde sig för att ta reda på vad som har hänt med vår uppmärksamhet. Han har besökt städer i hela världen, och intervjuat över 200 forskare och experter för att förstå varför vi hamnat här och vad vi kan göra åt det.
Svårt att koncentrera dig? Så får du tillbaka fokus på jobbet
Svajiga relationer på jobbet dåligt för affärerna
Tor Wennerberg har skrivit en bok om psykologisk trygghet. Han menar att kunskapen om hur vi får gruppmedlemmar att lita på varandra är för outvecklad.
– De flesta människor vill vara i grupper som fungerar väl. Vi mår dåligt i grupper och relationer som vi inte upplever som trygga, där vi inte vet var vi har varandra, säger Tor Wennerberg, organisationspsykolog och författare till boken ”Rädda organisationen”.
Bristande psykologisk trygghet påverkar vår förmåga att prestera och tänka kreativt. Både chefer och medarbetare behöver ha förståelse för hur gruppdynamik funkar.
Allt mer forskning visar samband mellan psykologisk trygghet, effektivitet och arbetstillfredsställelse. Boken ger en överblick över forskningsläget, och breddar samtidigt begreppet.
– Alla i en grupp har ansvar för vad som behöver göras för att relationerna ska vara schyssta.
Vad utmärker de chefer som lyckas bäst?
Svante Randlert, vd, författare och föreläsare, bestämde sig för att ta reda på om det finns ett hemligt recept för att nå toppen. Här är svaret.
Han har träffat och samtalat med 100 av Sveriges mest framstående chefer i podden Chefssnack.
– Jag har sedan jag startade podden undrat vad som förenar dem, finns det någon hemlig formel för att lyckas?
Istället för att ”killgissa” bestämde sig Svante Randlert för att kartlägga samtalen med toppchefer inom näringslivet, politiken och civilsamhället. Varje ord transkriberades. Med hjälp av ai-teknologi och ett analysföretag har de inspelade intervjuerna, 50 kvinnor och 50 män, kartlagts. Resultatet av analysen blev tio förmågor.
Lär dig att se din stress och dra ur kontakten
Snabba förändringar, tidspress och krav gör att många av oss går runt med ständigt höga kortisolnivåer. Hur gör man för att varva ner?
”Palla trycket” är inte en stressbok för dig som är på botten utan en guide för den som har glaset halvfullt, säger hon. Hur gör man rent praktiskt för att hjärnan ska bli redo att tänka och jobba igen? Så att man inte svarar på däggdjurshjärnan, duckar för problem eller går igång på synpunkter och kritik som om det vore dödshot.
– En hjärna som inte fungerar optimalt gör att vi blir sämre på vårt jobb. Det påverkar hur vi utvecklas, hur vi klarar förändringar, relationer och beslutsfattande.
”Frågan om tillit behöver komma upp på högsta politiska nivå”
Tonläget är högt, debattklimatet polariserat. Louise Bringselius vill lyfta tillitsbaserat ledarskap till högsta politiska nivå.
Tänk dig en partiledardebatt där partiledarna nickar instämmande och peppar varandras förslag. Inte nödvändigtvis för att de håller med – utan för att de ser att förslagen kan få positiva effekter för samhället och medborgarna. Idag har vi en stor politisk palett med många partier och ett stort behov av koalitioner.
– Jag upplever att det offentliga samtalet drar åt ytterkanterna, det finns en besatthet av opinion och politiken polariserar mer än folket i själva verket vill.
Vårt sätt att styra påverkar organisationskultur och beteenden mer än vi tror
– Politikerna förstår inte hur illa verksamheter far, och medborgarna – de tappar förtroendet.
Boken innehåller konkreta råd om vägen till en tillitsbaserad politisk styrning. Den beskriver särskilt vikten av tillit i tre typer av relationer – mellan politiker, mellan politiker och tjänstemän samt verksamheter, och gentemot medborgare. Fokus ligger främst på frågor om styrning och uppföljning.
”Frågan om tillit behöver komma upp på högsta politiska nivå”
Är lösningen på gängkriminalitet tillitsbaserat ledarskap?
Före detta SÄPO-chefen Klas Friberg har skrivit en bok om hur vi ska komma till rätta med gängvåld och utanförskap. Spoiler: Det handlar om ledarskap.
”Särskilda händelser” handlar om gängkonflikterna. De beskrivs inifrån och för första gången också ur ett ledarskapsperspektiv. Problemet är att samhället inte har gjort tillräckligt för barn och unga i utanförskap. Vi har misslyckats med att sätta gränser och bygga relationer i eftersatta och segregerade områden.
– Hade vi gjort det hade vi inte behövt 30 000 fängelseplatser i dag.
Meningen med chefsjobbet – hur hittar man den?
Du står på toppen och tänker ”blir det inte bättre än så här?” Jobbet borde kännas glädjefyllt men är istället otillfredsställande. Hur blev det så?
Var fjärde svensk tycker att livet är meningslöst och det är arbetslivet som är boven i dramat. Bara en minoritet av svenskarna tycker att jobbet ger mening. Det visar en undersökning som tankesmedjan Kairos Futures har gjort.
– Många chefer undrar innerst inne ”vad håller jag på med? varför lägger jag så mycket tid på det här?” Samtidigt kan det vara svårt att identifiera exakt vad som saknas, säger Siri Helle, psykolog och författare till boken ”Existensboosten”.
– Det kan bero på att man inte hinner med de delar av arbetet som ger mening, säger Siri Helle. Det som fick en att söka jobbet till att börja med.
Att sätta ord på sin meningslöshet kan vara smärtsamt. Men insikten kan bli en viktig vändpunkt.
Ny bok av Aaron Kroon: Konkreta råd för en mer inkluderande kultur
Med sin nya bok vill Aaron Kroon peka på elefanten i rummet; att kunskapsnivån när det gäller representation är oroväckande låg.
– Den synliga mångfalden är utan tvekan viktig. Problemet är att representation i verkligheten fortfarande saknas. Om mångfald räknas men inte inkluderas då har man lyckats med att rekrytera en mångfald medan kulturen fortfarande är exkluderande.
Aaron Kroon har mer än 25 års erfarenhet som ledare. Han fick sitt första chefsjobb på 90-talet, 21 år gammal, och har sedan dess haft chefspositioner i några av Sveriges största bolag. Han mötte själv tidigt motstånd och fördomar på grund av att han bröt mot normen.
– Jag har sedan starten på min karriär i stort sett alltid varit den första mörkhyade på chefsposten, den enda öppet homosexuella. Situationen för minoriteter har inte förändrats avsevärt de senaste 30 åren som jag ser det.
Ny bok av Aaron Kroon: Konkreta råd för en mer inkluderande kultur
Måste en chef vara sträng för att få respekt?
Bob Hansson vill att fler chefer ska förstå att snällhet är en framgångsrik ledarskapsstrategi.
Det viktigaste i ett företag eller en organisation är hur medlemmarna i ett team interagerar med varandra. I undersökningen ”Project Aristotle” undersökte forskarna på Google vad som kännetecknade de team på företaget som presterade bäst. Bäst fungerade de team där man var schysstast mot varandra.
– Tv-serier och böcker är fulla av chefer som är psykopater och egoister som det har gått bra för. Idén om den stränga chefen är gammal och machiavellisk,”omtyckt men fruktad”citerar Bob Hansson, författare till boken ”Snällast vinner”. Men myten är i allra högsta grad levande, framför allt i arbetslivet, menar Bob Hansson.
Problemet är att snällhet förväxlas med mesighet, menar han.
Expertens 7 tips till chefer som vill byta karriär men inte vet hur
Hur vet man när det är dags att gå vidare? Och kanske framför allt – hur vet man vart man ska gå?
– Det är vanligt att stanna kvar i en arbetstillvaro man inte helt och hållet trivs med. Man jobbar på och lägger tankarna om alternativa karriärer åt sidan.
Ungefär halvvägs i yrkeslivet brukar många ställa sig frågan: ”Är detta allt?” Hur har jag det? Ska jag verkligen fortsätta med det här? Problemet är att många inte vet inte vad de vill göra istället, menar Nicolas Jacquemot.
Meningen med arbetslivet är en bok för den som är osäker eller nyfiken på något nytt och som vill komma till insikt om vad man vill göra. Det finns olika vägar man kan ta för att påverka sitt arbetsliv.
Expertens 7 tips till chefer som vill byta karriär men inte vet hur
Misstagen du gör som hindrar din organisation från att utvecklas
För den som inte vet hur man gör kan alla förändringsprocesser ge ordentligt med huvudvärk. I sin nya bok vill Anna Serner hjälpa chefer att navigera omorganisation med framgång.
Misstagen du gör som hindrar din organisation från att utvecklas
Jätten Coop krymper – ”Inte värnat varumärkets historia”
För att kunna köra framåt måste man titta i backspegeln, värna sitt varumärkes historia och tradition. Sara Kristoffersson skriver om dagligvarukedjan Coops borttynande.
Glöm alla modeord – det här är vad ledarskap handlar om
Ledarskapsbegreppet förlorar sitt värde när det får en massa prefix och tillägg. Det anser Stefan Söderfjäll, filosofie doktor i psykologi och Simon Elvnäs Industridoktorand vid KTH.