– Fastigheter som bjuder in till rörelse är absolut en trend. Det handlar dels om att vi som bygger har lärt oss mer om vad som gör att man mår bra, men kunderna efterfrågar det också. De vill locka sina medarbetare till kontoren, och ser att de uppskattar möjligheten till rörelse, berättar Hanna Brandström, head of people and culture på fastighetsbolaget Castellum.
Några aktuella exempel i Sverige är Castellums egna byggnader Eminent och EON:s nordiska huvudkontor i Malmö. De är båda byggda enligt WELL, en internationell byggstandard som väger in människans hälsa och välbefinnande och där motion är en av sju komponenter.
Så hur gör man? Hanna Brandström talar om nudging. Någonting som kännetecknar flera av Castellums hus är stora, synliga trappor. Medan hissen gärna får finnas lite undanskymd, ska trapporna locka till användning.
– De måste vara inbjudande och snygga. Många av våra är träinspirerade. Det är också viktigt att de är stora. Man ska kunna möta andra i dem utan att känna sig otrygg. Många trappor är mörka och trånga, och där kanske man inte vill möta någon i slutet av dagen.
På Castellum vill man ”flytta ut trapporna i finrummet”, som Hanna Brandström säger.
Sådant som inbjudande trappor och utegym borde vara standard.
Hanna Brandström
På EON:s huvudkontor i Malmö ligger den stora, välvda trätrappan intill stora fönster, med utsikt över staden.
– Det är en del av att göra den attraktiv. Vi är vanemänniskor, har vi haft en bra upplevelse av trappan fortsätter vi att använda den. Det är också ett sätt att få in dagsljus, vilket är superviktigt för välmåendet.
I vissa byggnader, som i Kungspassagen i Uppsala, leder trapporna upp till en takterrrass. Där kan man arbeta, men också träna på gym eller spela boule.
Andra sätt att stimulera träning och motion är gym och rörelserum. Sådana är inte helt ovanliga på svenska arbetsplatser, men problemet är ofta att de inte är särskilt inbjudande, menar Hanna Brandström.
– Det räcker inte med ett gym eller cykelrum, om det ligger långt borta eller känns otryggt. Det ska vara tillgängligt, tryggt, trevligt, ljust och fräscht. Det ska vara lätt att ta sig dit – det är viktigare än man kan tro.
Ett viktigt led i det är avskilda och inkluderande duschrum.
– De små sakerna är betydelsefulla. Ta en sådan sak som torkskåp för de som cyklar regniga dagar. Kan jag hänga upp mina regniga kläder, så att jag kan cykla hem också, eller är de dyngsura när det är dags att dra på dem efter en lång arbetsdag?
Ytterligare sätt att nudga medarbetarna är informationsskyltar, som påminner om motionen, och en begränsning av antalet kaffemaskiner och kopiatorer.
– Ibland kan det finnas önskemål åt andra hållet: ”Jag måste ha de här kaffemaskinerna nära mig”, men det är bra att gå en sväng. Det är stillasittandet och det statiska man vill få bort.
Framöver hoppas Hanna Brandström att ett tydligare hänsynstagande till den mänskliga hälsoaspekten blir, om inte krav så åtminstone norm.
– Sådant som inbjudande trappor och utegym borde vara standard. Nu är det mer ”nice to have”.