Så får du tyst på din egen självkritiska röst

Chefstidningen och Peder Söderlind tipsar om spännande och aktuell ledarskapslitteratur.

Chatter (2021)
Ethan Kross
Crown

Så får du tyst på det där tjattret inne i huvudet som förstorar problem och negativa händelser i onödan. Tjatter är enligt Ethan Kross återkommande negativa tankar och känslor som vänder din inre röst mot dig själv.

Vi behöver alla vårt inre samtal men när vi tar oss tid att reflektera dyker tjattret upp och förstör. Om och om igen. När vi egentligen vill ha en inre coach får vi en taskig kritiker. När tjattret drar i gång tar det kognitiv kraft från det vi vill fokusera på. Och det värsta är att vi lyssnar på det! Det formar bilden av oss själva. Det hämmar oss som individer, hur livet utspelar sig och i värsta fall kan det leda till att vi saboterar för oss själva.

Hur funkar egentligen det här? Kan vi göra något åt det? Hur påverkas tjattret av det människor säger till oss, vad vi gör på dagarna och den flod av bilder som når oss via sociala medier? Det är vad `Chatter : The Voice in Our Head, Why It Matters, and How to Harness It´ handlar om.

Boken har uppmärksammats inom området för organisation och ledarskap och ett skäl till det är tjattrets relation till välmående och prestation i arbetet. Ett annat skäl är den starka kopplingen till ”att sträva mot mål”. När vi kämpar mot våra mål uppstår val och den inre rösten är vad som ger oss möjlighet för tankemässig simulera ”vad händer om jag väljer si eller så”. Då gäller det att tjattret tyglas.

Ethan Cross är professor i psykologi vid University of Michigan, USA, där han också är chef för Emotion & Self Control Laboratory.

The Scout Mindset (2021)
Julia Galef
Piatkus Books

Jobbet jag inte fick hade säkert ändå inneburit en massa stress. Räven som inte når bären tänker att de ändå säkert är sura. Dåliga betyg förklaras med att betyg ändå inte spelar någon roll och ett stökigt skrivbord förklaras med att det är bra för kreativiteten.

The Scout Mindset av Julia Galef handlar varför vi människor är så duktiga på att skapa förklaringsmodeller som passar oss. Hur det hindrar oss som individer och påverkar organisationer. Önsketänkande kan uppstå för att skydda oss. Att skapa egna förklaringar hjälper oss att hantera vardagen. Det är ett verktyg för att minska oro, ångest, besvikelse och hantera utmaningar.

Önsketänkandet kan bibehållas och förstärkas i en grupp eller organisation när önskan om att passa in i ett socialt sammanhang är stark. Att hålla med, trots att vi själva inte är övertygande kan vara ett sätt att visa lojalitet till en grupp och uppfattas som en form av laganda.

Julia vill namnge en mänsklig egenskap; motivationen att se saker som de är – inte som vi önskar att de vore. Att se saker för vad de är hjälper oss att bedöma risker, sträva efter mål, avgöra vad vi skall tro på och hur vi tar beslut. Oavsett vad andra tycker behöver vi själva söka det som faktiskt är sant. Och framför allt: Det finns en poäng i att vara medveten om när vi gör det ena och när vi gör det andra.

Julia Galef är amerikansk journalist och föreläsare med fokus på rationalitet och vetenskap. Hon är en av grundarna av Center for Applied Rationality.

Upstream (2020)
Dan Heath
Random House UK

Vi lär kråkor att plocka upp fimpar i stället för att lära människor låta bli att slänga fimpar. Det här är ett exempel på när vi kanske borde gått `uppströms´ i tänkandet.

I Upstream av Dan Heath beskrivs hur organisationer är bra på att försöka lösa problem ”downstream”. Vi släcker hellre bränder allt eftersom de uppstår till höga kostnader än att skifta fokus och investerar ”upstream” så att problemen aldrig uppstår vilket kostar mindre och har bättre effekt.

En utmaning och ett skäl att vi inte går uppströms är att vi behöver prioritera. Vi har inte ändlösa resurser med tid vilket gör att vi hellre väljer något konkret i närtid före något abstrakt i en okänd framtid.

En annan utmaning är att det är svårt att mäta framgång: Om vi lyckas händer ingenting – problemet uppstår inte. Det är svårt att se. Vilken ledare blir applåderad om hen säger; låt oss göra de här investeringarna idag så händer ingenting om tre år?

Det här är några av de saker som enligt Dan gör oss blinda för problem och skapar ett tunnelseende. Vi är långsamma och väntar med att agera under lång tid. När problemen sedan uppstår är vi snabba att reagera med förvåning. Det är inte helt ovanligt att vi då förklarar problemet, krisen, olyckan, skadan med att – det är bara så det är.

Dan Heat är bästsäljande författare som skrivit flera managementböcker. Han är knuten till Duke University, CASE center som stöttar sociala entreprenörer.

Peder Söderlind, författare och vd/grundare till SaaS-bolaget Glykol är en van läsare av engelskspråkig ledarskapslitteratur. Varje månad tipsar han Chefstidningens läsare om ”måste-läsning”. Den här gången handlar böckerna han valt om hur du övervinner ältande och oro, om problemlösning och om att leda som en scout.

Läs även

Annons