Värmländska Tina Thörner är främst känd som en av Sveriges stora inom motorsport. Som kartläsare har hon bland annat vunnit tre världsmästerskap i rally. Hon har också stått på pallen två gånger i det berömda och strapatsrika Dakar-rallyt.
Men under pandemin lade hon om kursen och satsar nu på en framtid inom ledarskap och HR.
– När högskolor och läroverk lade ut sina utbildningar på nätet och man kunde gå dem på distans såg jag en möjlighet, säger hon. Idag är hon utbildad personalvetare med inriktning på HR.
– Jag har alltid gillat att vidareutbilda mig inom områden som coaching, mental träning, yoga och projektledning. De kretsar alla kring vår växtkraft och potential som människor, säger hon.
Motorsportbakgrunden upplever hon sig ha stor nytta av, inte minst när det gäller ledarskap och att bygga team.
– Att jobba tillsammans, fylla i varandras kompetenser, vara en pusselbit i helheten och som ledare förmedla och inspirera till detta varje dag, i varje uppgift och varje möte. Inom sporten ser man till att alla får de bästa förutsättningarna – både fysiskt och psykiskt – för att kunna leverera. Så behöver företagen jobba mer, och dit är man också på väg.
En annan sak hon tagit med sig är tonvikten på det egna ansvaret.
– Inom motorsporten får var och en ta ansvar för sin uppgift till hundra procent, inga ursäkter, bortförklaringar eller undanflykter. Ansvar och att alltid leverera sitt bästa vill jag förmedla till de kunder och medarbetare jag jobbar med idag.
På rekryteringssidan är parallellerna inte lika tydliga, menar hon. Men det finns likheter med att rekrytera med ett i första hand kompetensbaserat urval baserat på en tydlig specifikation och kravprofil.
– I rally är det ”kompetensen bakom ratten” som är det avgörande, allt annat blir prio 2, säger hon.
Samtidigt har hon personligen lagt stor vikt vid det som kommer i nästa steg; personlighet, personkemi och inre potential.
– Det är sådant som jag skannat av när vi valt förare och mekaniker till våra team.
– Då behöver man umgås, personen får vara med under några dagar och vara en i teamet vid tester eller så. Då får jag en känsla för drivet, nyfikenheten och personligheten. När vi gjort så här har vi under alla år i sporten aldrig felrekryterat, säger hon och jämför med provanställning i det ”vanliga” arbetslivet.
– Största skillnaden är ju att i sporten finns inte tryggheten och säkerheten på samma sätt efter prövotiden. Levererar du inte, ja då har du inte fortsatt arbete, oavsett när du anställdes eller hur länge du har varit med. Det blir väldigt självsorterande.
Hon säger att ”privata Tina” ibland kan känna sig kluven i det här sammanhanget.
– Jag är en som känner att de flesta kan träna sig till saker, om de verkligen vill och har passionen för ett yrke eller en sport. Om jag själv skulle rekrytera till ett eget företag skulle jag gå mera på personlighet, driv och utvecklingspotential, och sedan satsa på att skola, forma och leda genom träning.
Idag jobbar Tina Thörner som rekryterare och HR-konsult på rekryterings- och bemanningsföretaget Industrisupport i Arvika.
– Mitt mål är att leda och inspirera, så att var och en skaffar sig verktyg för att mera fokuserat och medvetet kunna styra sig själva i vardagen, utifrån potential och möjligheter, säger hon.
Det är bredden inom HR-området som lockar henne.
– Människor är komplexa, för mig ligger intresset i att se till att helheten levererar det som varje medarbetare önskar för att trivas och leverera på bästa sätt. Någonstans är det ju min undermedvetna längtan att leda och engagera som drivit mig mot min nya bana.
Helt släpper hon ändå inte motorsporten. Till exempel jobbar hon som rådgivare till FIA Smart Driving Challenge, det internationella motorsportförbundets initiativ för säkrare och miljövänligare körning.
– Jag kommer alltid vilja stötta motorsporten när jag kan, men det är inte mitt fokus nu. Nu vill jag skaffa mig erfarenhet så att jag kan omsätta mina nya kunskaper och forma dem utifrån mina tidigare erfarenheter, för att kunna skapa ”Tinas HR-upplägg”.