Hon har tagit sitt ledarskap från boxningsring till vd-roll

Finns det för många "korpenledare" på svenska företag? Jenny Rydhström, vd och en gång svensk mästare i boxning, efterlyser tuffa ledare som kan lyfta sina medarbetare till oanade höjder.

Jenny Rydhström, vd och svensk mästarinna i boxning 2003 och 2004.

Foto: privat

År 2003 och 2004 blev Jenny Rydhström svensk mästare i boxning. Runt samma tid startade hon, tillsammans med ett par kusiner, e-handelsföretaget Gents som säljer skönhetsprodukter för män. Under några år varvade hon företagandet och boxningen med arbetet som skattejurist.

Entreprenörskapet fick tydlig skjuts av den disciplin hon tränat upp genom boxningen, berättar hon.

– Som elitidrottare måste du ha en oerhört stark drivkraft för att ta dig framåt. Samma sak i näringslivet: det är många motgångar, och de som inte mäktar med ger upp. På båda platserna måste du ha ett tjockt pannben.

Hon konstaterar att också hennes ledarskap är präglat av idrotten – på gott och ont.

– Jag kan driva rätt så hårt framåt och sätta tajta deadlines, det är både min styrka och min svaghet. Kanske upplevs jag inte alltid som en bra ledare för dem som inte är motiverade. Folk har säkert lämnat mitt företag därför att de vill ha ett lugnare tempo.

Driver du för hårt?

– Men vad är för hårt? Jag ser det så här: Att vara i landslaget är ingen trevlig upplevelse, om någon tror det. Du är där för att vinna. Och du får en tränare som coachar dig till att vinna, och som tar dig utanför din ”comfort zone”. Det gör inte en korpentränare. För en korpentränare kanske det handlar mer om laget och att ha trevligt.

Och i din ledarroll är du mer som landslagstränaren?

­– Ja, och jag vet att det finns en inställning i Sverige att alla människor ska passa på alla arbetsplatser. Men jag tror att det är fel, för människor har så olika motivationsgrad.

Jenny Rydhström har nyss läst Jeff Bezos biografi om hur han byggde upp Amazon. ”Det är ju jag!”, tänkte hon: Samma ointresse att leda de omotiverade.

– En annan typ av ledare kanske skulle försöka mer. ”Coacha dem rätt”, har jag hört många gånger från andre ledare. ”Man kan alltid coacha folk in på banan igen.” Jag bara: Nej, vet du vad, det gör inte jag. Det berikar mig helt enkelt inte att leda odrivna personer.

Det berikar mig helt enkelt inte att leda odrivna personer.

Jenny Rydhström

 

Jenny Rydhström konstaterar att människor är beredda att lägga olika mycket tid på arbetet i olika faser av livet, men att vi inte bejakar det i Sverige. Här ska alla passa in i samma mall. Det gör att det på vissa arbetsplatser inte är möjligt att spänna ut sina vingar när man är 28 år och på topp.

Hon var själv på Skatteverket som skattejurist i den åldern, och det var absolut inget för henne. För lite jobb, för låg ambitionsnivå.

– När folk som jobbade inom det privata fick barn sade de upp sig och gick till Skatteverket i kanske fem år, tills barnen blivit lite äldre och de kunde sätta i gång och jobba hårt igen…

Sedan 2010 är Jenny Rydhström ensam ägare av Gents. Trots tuffa tider för

e-handlare inom ”lyxsegmentet” går det bra för företaget som har tillväxt och lönsamhet. Och en medarbetare år 2010 har nu blivit 25 anställda.

Du sade att boxningen har påverkat dig som ledare på gott och ont. Vilket av det väger tyngst?

– Personligen ser jag ingenting negativt alls med det, men jag kan konstatera att inte alla uppskattar en landslagstränare.

Ingen ledare är dock optimal för alla, poängterar hon. Är man en ”korpenledare” kommer det att skära sig med ambitiösa medarbetare som vill ha utmaningar.

Egentligen har hon inget behov av att var chef överhuvudtaget, avslutar hon – men någon måste ju vara det.

– Jag är inte så mycket för konsensusmodellen, som du kanske har märkt, men jag måste inte vara den som tar alla beslut. Jag kan tycka att det är väldigt skönt när någon annan är chef och jag kan sätta mig i baksätet. För hur det än är kan det vara tufft att vara vågbrytaren.

”Min stora talang är att jag kan träna och lära mig”

Läs även

Annons