tertåget till kontoren kan bli en utmaning för många chefer. Många kommer att ha en personalstyrka där en del längtar hem igen
– Man får ha i åtanke att det inte är samma personal som kommer tillbaka, som den som gick hem där i början av pandemin. Folk har fått ett helt nytt liv sedan dess. Man har vant sig vid att ha nära till att hämta barnen från skolan, många har börjat med nya fritidsaktiviteter och det finns de som mått bra av hemarbete och som inte ser fram emot att komma in fem dagar i veckan igen, säger Maria Fors Brandebo, universitetslektor vid Försvarshögskolan, som i huvudsak forskar på destruktivt ledarskap, tillit och arbetstillfredsställelse.
– I den andra vågskålen finns de som vill komma in och som inte mått bra av att vara hemma. Som ledare måste man tänka på omställningen som nu kommer och prata om hur man ska ha det. Oavsett om man ska komma tillbaka till 100 procent, vara hemma eller ha en hybridlösning. Låt medarbetarna komma till tals. Börjar man prata om att ”göra som vanligt” så är risken att man tappar personal.
Forskarkollegan Lena Lid Falkman, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att det finns en tydlig konfliktyta mellan chefer och medarbetare som måste hanteras.
Hon hänvisar till en undersökning från tjänsteföretaget Office Management som visar att 19 procent av cheferna vill ha medarbetarna på plats varje dag, men bara sex procent av medarbetarna vill åka in på daglig basis.
– Ett argument som vi alltid hört är att personalen inte är produktiv och effektiv hemifrån. Men det är den visst, det har snarare varit så att personalen jobbat mer och varit inloggade 48 minuter längre än när de varit på jobbet. Så det håller inte att säga att personalen inte levererar. Som chef måste man ha andra argument om man vill att personalen ska komma tillbaka till kontoret. Som att vi jobbar tillsammans, hjälper varandra, är mer kreativa och får till överhörning när vi är på kontoret, säger Lena Lid Falkman som också höjer ett varningens finger:
– Jag har sett flera företag där man har sagt att det är upp till varje chef. Det kan bli besvärligt att hantera. Jag ser det som viktigt att sätta en policy för annars finns det risk att det blir vilda västern, säger hon.
Att personal och chefer ser annorlunda på höstens återtåg kan ha med kontrollbehov att göra tror Lena Lid Falkman.
– Oavsett orsak är det tydligt att det är cheferna som har fått det svårare under pandemin. Många har brottats med att ta reda på hur folk mår. Man märker om folk inte hänger med och käkar lunch eller hänger med huvudet när man är på plats men det är svårare på distans när man har digitala möten i en timme. Det är en massa arbetsgivaransvar och arbetsmiljöansvar som finns att ta hänsyn till som chef, säger hon.
Text: Monir Loudiyi