Experten: Det är dags att öka tempot

Nya yrkesroller och tekniker kräver nya kompetenser på framtidens arbetsplatser. Och framtiden - den är snart här.

50 procent av alla jobb och yrkesroller som finns i dag kommer att försvinna inom fem år, spår World Economic Forum. Och övriga 50 procent förändras kraftigt. 2019 räknade man ut att en genomsnittlig medarbetare skulle behöva 101 dagars kompetensutveckling för att bara klara av att göra sitt jobb år 2022. Alltså 25–30 dagars kompetensutveckling om året. 

Låter det nedslående? Rentav omöjligt? Det behöver det inte vara, menar Pär Lager, expert på innovativ kompetensutveckling. 

– Vi står inför en större utmaning än någonsin tidigare. Men vi har också större möjligheter än tidigare. Om man var lite nyfiken på artificiell intelligens förr pratade man kanske med någon med lite kunskap i ämnet, nu kan du gå en kurs hos världens främsta forskare inom AI på Stanford – kostnadsfritt. 

I Sverige lägger vi idag i snitt 30 minuter i veckan på kompetensutveckling. Den siffran måste komma upp emot 5 timmar om vi ska matcha World Economic Forums behovsanalys. Alltså tio gånger mer än i dag. 

– Men om vi innoverar sättet vi lär oss på kanske vi kan få effekten av 25–30 dagars kompetensutveckling, fast på kortare tid. Det viktiga är att folk får sig en tankeställare och verkligen förstår vad som håller på att hända, säger Pär Lager. 

Ett första steg är att skapa en kultur av lärande och nyfikenhet på arbetsplatsen. Här har chefen ett stort ansvar, menar Pär Lager. Liksom när det gäller att prioritera kompetensutveckling och lärande.  

Men medarbetarna måste också ta ett stort eget ansvar.  

– Förr visste chefen vad som behövdes, så är det inte längre. Chefens uppgift är att coacha, stimulera och göra det möjligt att lära. 

PÄR LAGER PRATAR HELLRE OM upskill och reskill än kompetensutveckling, där upskill handlar om att uppdatera och förbättra den kunskap man redan har, medan reskill handlar om att lära helt nytt. 

Det är viktigt att förstå att vi aldrig blir klara, utan måste upskilla oss hela tiden, påpekar han. Både i vardagen, genom exempelvis omvärldsbevakning och feedback, och genom utbildning i form av långa och korta kurser – offline och online. 

Genom att hela tiden upskilla oss kanske vi kan hänga med i utvecklingen, och därmed slippa reskilla.  

Det är också viktigt att vi funderar över hur vi lär oss nytt.  

– Genom rätt coachning kan i stort sett alla ta enorma utbildningssteg. Men man måste komma ihåg att inte alla har en positiv bild av utbildning. 

Pär Lager tipsar om onlinekursen Learning how to learn. University of Californias populära kurs är en av över 15 000 gratiskurser på lärplattformen Coursera och som chef kan man uppmana medarbetarna att gå den två och två, tipsar Pär Lager, så att alla har en study buddy att reflektera tillsammans med.  

– Det är effektivt, helt plötsligt lär man sig att lära. Och vad kostar kursen: O kronor! säger han entusiastiskt och konstaterar: 

– Vi har världens chans att öka tempot. Den nya ledarrollen handlar om att skapa en kultur av lärande på sin avdelning.  

 

Text: Anna Falk 

 

 

 

Läs även

Annons