Tidig morgon hos Studieförbundet Näringsliv och Samhälle i Stockholm. Maria Mattsson Mähl minglar vant runt bland talare och deltagare. Hon är grundare av coaching och utbildningsföretaget Alpha CE där hon fram till våren 2019 också var vd. Snart ska hon upp på scenen och diskutera reformeringen av Arbetsförmedlingen. Sedan hon klev av vd-stolen på Alpha CE ägnar hon en hel del av sin tid åt att prata om hur förändringen ska gå till, vilka krav som ska ställas på de privata aktörerna och hur ersättningsmodellen ska se ut.
– Det är viktigt. Och roligt när man blir lyssnad på men ibland kan jag känna att jag inte orkar förklara en gång till. Häromdagen hade jag en diskussion med Martin Ådahl, centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, och det var samma diskussion som jag hade med folkpartiets Erik Ullenhag 2012 då man skulle införa etableringslotsar, säger hon.
Den gången slutade diskussionen med ett häftigt ordkrig. Maria Mattsson Mähl skrek att ”du kan inte släppa in marknadskrafterna utan att reglera det här” och Erik Ullenhag skrek att ”du din gamla socialist, du förstår inte”.
– Folk bara gapade, men vi känner varandra sedan skoltiden och han vet att jag är gammal SSU-are, säger hon.
Erik Ullenhag skrek att ”du din gamla socialist, du förstår inte”
FÖR DE PRIVATA AKTÖRERNA i branschen finns ett före och ett efter januariavtalet 2019. År 2021 ska Arbetsförmedlingen lägga ut 80 procent av sina insatser till arbetslösa externt, jämfört med dagens mål på 60 procent. Men istället för en successiv upptrappning har inköpen i princip strypts. Innan myndighetens egen kostym har bantats finns inga pengar för inköp.
– Arton av våra största konkurrenter har gått i konkurs det senaste året. Så låga volymer av inköp från externa aktörer som det är i dag har det inte varit sedan AMS startade på 50-talet, säger hon.
Även för Alpha CE var 2019 ett tufft år. Företaget har minskat antalet anställda från 550 till 100, vilket var en av anledningarna till att Maria Mattsson Mähl lät bolagets vice vd ta över vd-rollen.
– Det var inte motiverat att ha oss båda kvar längre. Dessutom var det dags. Jag brukar ta en fem, sex års-period med personalansvar, sedan tar jag en paus. Jag mår bra av att få lite distans och landa i mina egna behov för att ha orken att se personalen.
Maria Mattsson Mähl beskriver sig själv som en arbetarunge. Pappan var lärare och djupt engagerad i socialdemokraterna. Maria är yngst i familjen. Ett sladdbarn med tre nästan vuxna syskon från föräldrarnas tidigare äktenskap. Runt middagsbordet hemma kretsade samtalen ofta kring politik och samhällsfrågor och den lilla Maria kastade sig in i diskussionerna hon med. Snart gick hon i pappas fotspår och när hon var tolv år grundade hon SSU i Gottsunda. Några år senare satt hon på en utbildning om löntagarfonder och började tvivla på om hon engagerat sig i rätt parti.
– Jag minns att jag lyssnade och tyckte det var fel att ett företag som går bra ska ge av sina vinstpengar till ett annat som går dåligt. Jag ställde en massa frågor och började tänka att det här går inte för mig, berättar hon.
Hon klev av. Och det har hon gjort andra gånger också, då magkänslan sagt ifrån.
– Jag är en värderingsstyrd person. Det är nog därför det passar mig att sitta i ett ägarlett bolag. Då kan jag göra det som ligger nära mina värderingar och som jag känner mig trygg med, konstaterar hon.
MARIA BLEV CHEF när hon var väldigt ung. Hon hade just gått klart sin högskoleutbildning och funderade på att bli forskare när hon läste om ett evenemang hon ville gå på, kompetensmässan. Men biljetterna var dyra så hon sökte jobb som biljettkontrollant i stället. När hon kom dit hade projektledaren fått panik och låst in sig på toaletten. Maria Mattsson Mähl fick hjälpa till att lösa situationen och efteråt blev hon erbjuden projektledarjobbet.
– Då insåg jag inte att jag tagit jobb hos en serieentreprenör. Han hade lika mycket bolagsidéer som det fanns sekunder på dygnet. Jag fick plocka upp och göra företag av dem. Det var supernyttigt att jobba i bakvattnet på en sådan person.
Ett av bolagen hon drog igång var Inovit. Affärsidén gick ut på att ta fram nyheter och texter kring jobb och arbetsmarknad för företag som Posten och Telia. Maria Mattsson Mähl blev vd när hon var 23 år och inom loppet av ett par år var de uppköpta av ett bolag på Londonbörsen. När hon klev av var det återigen magkänslan som sade ifrån.
– Inovit hade verksamhet i åtta europeiska länder och var ett extremt lönsamt bolag. Det här var på 90-talet och då skulle it-bolag inte vara lönsamma. Ägarna pratade om omsättning, burn-rate och skalbarhet och ville byta affärsmodell. Det kunde jag inte stå för, berättar hon.
EN MER BOKSTAVLIG SIGNAL från magen fick hon flera år senare då hon slutade som vd på Lernia. Företaget skulle omorganiseras och hon hade under en längre tid tvingats jobba emot sin egen övertygelse. En dag stod hon inför hela personalstyrkan och skulle presentera den nya organisationen när en av medarbetarna som kände henne väl sträckte upp handen och frågade: ”Men Maria, tror du verkligen på det här?”.
– Det gjorde jag ju inte men fick ändå säga att: ”Jadå, det gör jag.”. Sen sa jag att vi skulle ta en paus och gick in på toaletten och kräktes. Jag är väldigt transparent och ärlig som ledare och att behöva jobba emot min egen övertygelse var tungt.
Hon sade upp sig utan att ha en plan för vad hon skulle göra istället. Hon placerades dessutom i karantän i ett och ett halvt år och fick inte jobba i branschen.
"Sen sa jag att vi skulle ta en paus och gick in på toaletten och kräktes"
– Jag ser mig som en väldigt handlingskraftig person så det var intressant att se hur jag själv funkade när jag inte hade ett jobb att gå till. Efter bara några veckor tyckte jag att det var jobbigt att bara gå upp och hämta tidningen. Då kan man förstå hur arbetssökande upplever det efter fem, sex månader, säger hon.
Maria Mattsson Mähl gick upp i rollen som småbarnsförälder, frilansade lite som journalist och gick till biblioteket och lånade mängder av böcker. Snart frågade hennes man vad det egentligen var hon läste. Maria Mattsson Mähl skrattar och berättar att maken sett att hon plöjt en massa litteratur om Nazitysklands koncentrationsläger.
– Jag hade inte tänkt på det själv men det måste ha varit någon form av bearbetning, att jag upplevt det som att jag mer eller mindre tvingats arkebusera mina arbetskamrater.
Mitt i bokläsningen hörde en gammal kollega på Lernia av sig. Borde inte Maria starta ett eget bolag inom jobbcoachning? Själv hade hon varit helt inställd på att lämna branschen men samtalet fick henne att tänka om.
2012 DROG HON IGÅNG Alpha CE och bolaget växte snabbt till ett av de största i branschen. Några år senare när hon stod på en scen tillsammans med Jessica Löfström, då vd på Expanderamera, viskade Jessica i hennes öra:
– Du är en av de sjutton.
– Vaddå? undrade Maria Mattsson Mähl.
– Jo, det finns bara sjutton kvinnor i Sverige som byggt bolag som omsätter mer än 50 miljoner, blev svaret.
De två tog en lunch och började gå igenom namnen tillsammans. Maria kunde snabbt konstatera att hon kände alla sjutton och att det verkade helt orimligt. Sen började de bli förbannade.
– Det här är en myt om kvinnor och kvinnors företagande som gör det svårare att både få riskkapital och banklån och som gör att vi får den här ”vad gulligt, har du startat företag. Ska du sy gardiner-attityden”.
När de började leta hittade de ytterligare drygt 50 kvinnor som kvalade in och bestämde sig för att starta ett nätverk, Nätverket 17.
– Det viktigaste var att ta kål på myten att vi bara är 17, att lyfta frågan och visa på mångfalden bland kvinnliga entreprenörer. Sen gör vi förstås affärer med varandra, säger hon.
Men just nu står hon alltså utan vd-jobb och personalansvar igen. Fast den här gången är det inte biblioteket hon vänt sig till. Förutom att engagera sig i reformeringen av Arbetsförmedlingen så är hon inblandad i en rad olika projekt, vissa med koppling till Alpha CE, andra inom helt andra områden.
– Jag har massor med planer. Jag är en typisk starter och är involverad i start-ups som affärsängel och coachar nya entreprenörer. Det är en hobby. Mina barn brukar säga att ”mamma du har inget jobb, du bara leker hela dagarna”.
FAKTA Maria Mattsson Mähl:
Ålder: 45 år
Familj: Man och två barn, varav det ena just flyttat hemifrån.
Bor: Bälinge.
Gillar: Utmaningar och musik.
Ogillar: Falska människor.
Läser: Böcker. Jättemycket böcker, mest fakta och biografier.
Tittar på: Det låter trist, men Agenda. Och alldeles för mycket sociala medier.
Text: Annika Sjöberg
Foto: Margareta Bloom Sandebäck