Det är fredag i mitten av april och sociala medier fylls av bilder på kvinnor och män i knytblusar som visar sitt stöd för Svenska akademiens ständige sekreterare Sara Danius. Men Carola Lemne bär ingen knytblus. Hon säger att det säkert kan vara en god sak att stödja, men att det också kan vara helt fel.
– Är det något jag har lärt mig i det här jobbet så är det att inte agera på så dålig information.
Hon tar emot på konferensvåningen i Svenskt näringslivs byggnad ett par stenkast från Östermalmstorg i Stockholm. Från entrén på Storgatan till rummet där hon sitter är det inte långt, det tar bara ett par minuter att gå genom en korridor och åka några våningar upp med hiss. Men en utbredd bild är att det är oerhört långt från gatuplanet upp till näringslivstopparnas sedan länge förlorade markkontakt.
Carola Lemne bidrog själv till bilden 2015 när hon i en dn-intervju berättade om en thailändsk kvinna som i hennes ungdom städade hos hennes familj och ”kunde krypa på knäna och servera och se ut som en drottning under tiden”. På samma sätt stärktes den när Svenskt näringslivs förra ordförande Leif Östling förra året uttalade sig i svt om att skatta i Sverige: ”Betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?”
Kommentarerna får Svenskt näringslivs ledarskikt att verka lika modernt som de ledamöter i Svenska akademien som knytblusarnas protester riktas mot.
– Jag vet att den bilden finns, men man måste fundera på vilka som underhåller den, säger Carola Lemne och fortsätter:
– Jag upplever att vi befinner oss väldigt nära verkligheten. 90 procent av våra medlemmar är ju små företag med mindre än 20 anställda.
I rollen som Svenskt näringslivs vd befinner hon sig mitt i den politiska urkonflikten mellan de som arbetar och de som kontrollerar produktionsmedlen. Mer ideologiskt kan det inte bli, och hennes önskan om att inskränka strejkrätten och luckra upp Lagen om anställningsskydd kommer alltid att väcka vrede i vissa kretsar.
– När jag tog det här jobbet bestämde jag mig för att inte vara på twitter och facebook. För om jag inte ser kritiken, då finns den heller inte. Eller det är kanske att säga för mycket, men det går i alla fall inte in i hjärteroten.
I grunden är Carola Lemne läkare. Hon började läsa medicin vid 17 års ålder och var färdigutbildad strax efter att hon passerat 20. När hon blev vd för Svenskt näringsliv 2014 var det egentligen första gången hon helt bytte bransch. Hon hade ägnat hela sitt yrkesliv åt vård och läkemedel, bland annat som chef på Pharmacia och vd för Danderyds sjukhus och Praktikertjänst.
Hur var det att komma från en så homogen bakgrund till en organisation med 60 000 medlemsföretag och medarbetare från alla upptänkliga sammanhang? Ingen stor skillnad, förklarar hon.
– Jag har jobbat med extremt motiverade människor tidigare, men det här slår allt. Medarbetarna här är så besjälade i vad de gör.
Faran är möjligen att sådana medarbetares engagemang i det egna ämnesområdet skymmer sikten för de gemensamma målen.
– Jag brukar säga att om ni är fascinerade av saken i sig, då ska ni stanna på universitetet. Men om ni är fascinerade av saken och samtidigt intresserade av samhället, då kan ni komma hit till Svenskt näringsliv.
En annan risk med besjälade och kunniga medarbetare är att de kan se sig som så stora auktoriteter att det uppstår problem. Eventuella reflexer att möta sådana attityder genom att vara auktoritär, gör man bäst i att kväva. Det fungerar ändå inte, menar Carola Lemne.
– Absolut inte, inte en chans. Jag styr via en diskussion om vart vi ska. När du får alla de här experterna att tydligt se målet behöver du inte styra auktoritärt, de kommer själva att driva ditåt. Sedan måste du ha en bra löpande uppföljning för att se om vi är på väg dit. Att lägga tid på att formulera målen, vara överens om vad som ska åstadkommas och sedan låta dem göra det, det tycker jag fungerar jättebra i en expertorganisation.
Att leda Svenskt näringslivs inre arbete är en av de fyra huvuduppgifter Carola Lemne anser sig ha som vd. Hon ska för det andra hålla ihop organisationen så att den fortsätter att vara relevant för medlemmarna, för det tredje bedriva påverkansarbete i Bryssel och för det fjärde vara näringslivets röst i den svenska debatten.
En av de första gångerna hon i rollen som Svenskt näringslivs vd höjde rösten i offentligheten var när hon våren 2014 skrev en debattartikel i Dagens industri. ”Bekymmersamt att s och lo vill bromsa invandringen”, löd rubriken. Framför allt vände hon sig mot förslag om att begränsa arbetskraftsinvandringen.
Ett par månader senare upprepade hon budskapet i Expressen där hon beklagade politiska strömningar som vill se stängda gränser och uppbyggnad av gamla murar. Anslaget och Carola Lemnes sätt att formulera sig gav sken av ett genuint patos.
– Jag tyckte att det var en fråga som Svenskt näringsliv inte drev och inte riktigt hanterade på ett bra sätt. Det handlar både om vad Sverige är för sorts land och om dem som kommer hit. Så det är rätt uppfattat.
Sedan hon tillträdde för fyra år sedan har mycket hänt i Sverige. Flyktingpolitiken har stramats åt, retoriken är yvigare och ger utrymme för sådant som ingen skulle ha sagt eller skrivit tidigare. Ett par dagar innan Chefstidningen intervjuar henne lade statsminister Stefan Löfven ut en text på sin facebook-sida om att det är orimligt att det ”kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”.
– Det är bekymmersamt. Alla förstår att det måste finnas rim och reson kring hur vi släpper in folk, men vi klarar av att ta emot flyktingar och vi behöver folk som kommer hit och hjälper oss att bygga samhället, säger Carola Lemne.
Tidigt i våras meddelade hon att hon lämnar vd-posten på Svenskt näringsliv så snart det finns en ersättare. Vad har medlemmarna fått för hennes omtalat höga lön på en halv miljon kronor per månad?
– Under den här mandatperioden så har de fått en opinion som faktiskt långsamt är på väg att bli mer företagsvänlig.
Hon hänvisar till organisationens egna undersökningar där allt fler på senare år instämmer i påståenden som ”det är viktigt att den som tar risker och startar ett eget företag också kan tjäna mycket pengar om satsningen lyckas”.
– Vi följer våra frågor och ser att det är på väg åt rätt håll. Våra medlemsföretag tycker att vi gör ett bra jobb och är konstruktiva och trovärdiga, för det mäter vi också.
Carola Lemne radar upp flera politiska förslag som inte har passerat riksdagen, som regeringens ”hälsoväxling”, som skulle innebära högre kostnader för arbetsgivare vid sjukskrivningar, och höjd skatt på vinst i fåmansföretag.
– Det har varit ett pärlband av förslag som mina medlemmar uppfattat som företagarfientliga, säger Carola Lemne, som tror att medlemmarna i henne har sett en företrädare som har varit bra på att föra deras talan.
Ungefär samtidigt som hon fyllde 60 tidigt i våras kom beskedet att hon lämnar Svenskt näringsliv. Hon har förklarat att hon vill ha ännu en spännande arbetsuppgift innan hon börjar trappa ner.
– Jag ville inte bli pensionär på det här jobbet, här ska man inte sitta för länge. Man blir sliten själv och utsliten offentligt. Till slut vet alla vad man tänker säga.
Har hon något karriärråd nu när hon själv står inför ett nytt steg? Svaret kommer utan eftertanke, hon har uppenbarligen fått frågan förr. Det första rådet är att lära känna sig själv, ta reda på vad man tycker är viktigt, så att man inte hoppar på sådant som andra tycker är viktigt.
Hur lär man känna sig själv?
– Bland annat genom hardships, svarar Carola Lemne.
Hon anknyter till sin egen uppväxt: Dotter till en präst och en radiojournalist som gick skilda vägar vid en tid då skilsmässor ännu var kontroversiella. Förlust av en styvfar som tonåring och av sin egen mor när hon var 23 och nyutbildad läkare. Ansvar för sin och sin åtta år yngre systers försörjning.
– Det är klart att man lär känna sig själv när man har haft den sortens uppväxt. Sedan lär man känna sig själv genom goda chefer. Jag hade tur när jag började i läkemedelsindustrin och hade jättebra chefer under ett antal år, som verkligen utmanade mig.
Hennes andra karriärråd är att inte säga nej.
– Tjejer får ofta rådet att det är viktigt att kunna göra det, men det är totalt värdelöst. Man får göra mycket roligt genom att i stället säga ja!
Innan Carola Lemne kom till Svenskt näringsliv satt hon i en lång rad styrelser, i offentlig sektor såväl som i näringslivet. Hon säger att hon är öppen för att tacka ja om hon får nya frågor om sådana uppdrag.
– Jag tycker att det vore roligt att komma lite närmare verkligheten och använda det jag lärt mig. Det får gärna vara någon ngo och något internationellt.
Om du får erbjudande om att jobba operativt?
– Jag har aldrig kunnat säga nej till något som verkar roligt. Men min grundtanke är att det skulle vara roligt med några år som styrelseproffs.
Det finns ett nybyggt, omskrivet sjukhus i Solna med ledningsproblem, skulle det vara intressant?
– Jag har redan tackat nej till jobbet på Karolinska två gånger och skulle nog tacka nej om jag fick det erbjudandet igen.
TEXT: THORD ERIKSSON
CAROLA LEMNE:
Född: 1958 i Lund.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och
vuxen dotter.
Bra på: Att sjunga. Har bland annat gjort det med Kungliga filharmonikerna.
RÖSTER OM LEMNE:
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet:
”Fast vi inte alltid tycker lika när det kommer till arbetsrätt och fackligt inflytande är hon en stark kvinnlig ledare som står stadigt även när det blåser. Jag uppskattar den öppenhet hon visat i den gemensamma podden med TCO:s ordförande Eva Nordström.”
Stig Nyman, tidigare landstingsråd (KD) i Stockholm läns landsting:
”Carola kombinerar bred och djup kunskap i -hälso-- och sjukvård med ett sällsamt tydligt, närvarande och utvecklande ledarskap. Jag fick ett intryck av att hon under Danderydsåren mötte i stort sett alla medarbetarna i sjukhuset, vilket hedrar henne och hennes ledarskap.”
Günther Mårder, vd Företagarna:
”Carola Lemne har stått upp och försvarat de marknadsmekanismer som är nödvändiga för att lägga grunden till Sveriges framtida välstånd. Hennes röst behövs och kommer snart att vara saknad, både jag och Företagarna hoppas att hon kommer att fortsätta verka för ett bättre företagsklimatet i en ny roll framöver.”
Läs mer: Snart tar Astra Zenecas Sverigechef över
* Som medlem i Akademikerförbundet SSR kan du läsa hela Chefstidningen på nätet, logga in ovan.