Krönika: ”Utan chefens modiga beslut hade jag nog aldrig blivit vd”

Cilla Benkö, SR: Vid rekrytering av nyckelpersoner finns en fara i att stirra sig blind på en persons merit­förteckning. Utveckla istället förmågan att läsa mellan raderna – och våga leta utanför de etablerade nätverken.

KRÖNIKA Det var maj 1985. Jag var 21 och gick på Journalisthögskolan. Jag hade fått praktik på Radiosporten och tänkte att om jag ska överleva så måste jag jobba på en sportredaktion under sommaren. Jag sökte sommarvik på alla landets sportredaktioner och blev kallad på en enda intervju. Det var på Svenska Dagbladet där sportchefen då hette Janne Larsson.

Utan någon som helst tidigare erfarenhet fick jag jobbet. Uppenbarligen såg Janne Larsson något hos mig som inte gick att utläsa av mitt cv. Utan hans modiga beslut hade jag nog aldrig klarat min praktik på Radiosporten. Och då hade jag nog aldrig heller blivit vd för Sveriges Radio.

Om det är något jag lärt mig under åren som ledare är det att våga se bortom det officiella cv:t. Några av mina mest lyckade rekryteringar har varit när jag vågat satsa på personer som haft något annat; personlighet, nyfikenhet, driv. Ibland är ”tillräcklig” kompetens och erfarenhet just det – tillräcklig!

Gruppens sammansättning är oerhört viktig och det är mångfalden av erfarenheter, kompetenser och personligheter som ger de rätta förutsättningarna för innovation och utveckling. Men för att hitta rätt kompetenser måste du också våga leta bortanför de vanliga nätverken och rekryteringsvägarna.

På Sveriges Radio ska vi vara hela Sveriges radio. Därför tar vi ibland till okonventionella metoder för att hitta rätt kompetenser. Nyligen rekryterade p3 en grävande journalist där de sökande genom snapchat skulle visa hur de tog sig in i en ny miljö. Ett annat sätt är att söka sig ut från de stora städerna och de etablerade journalistutbildningarna för att hitta nya röster och kompetenser.

Vi ska bevaka Sverige så som det verkligen ser ut och vi ska finnas där för alla. Avgörande är inta bara vilka som hörs i våra program, utan också vilka som bestämmer vem som får tillgång till mikrofonen.

Jag är ofta inbjuden att tala om ledarskap i andra länder. Det som slår mig är den ”åldersnojja” som finns i Sverige. När vi rekryterar till intressanta och höga poster vill vi gärna ha kvinnor mellan 30 och 40 år som har hunnit med allt och kan jobba jämnt. Så ser det inte ut i många andra länder. Där anses kvinnor som passerat 50 vara en stor tillgång och en prioriterad grupp att rekrytera höga chefer inom.

Kvinnor med utflugna barn har oftast en enorm kompetens, ett väldigt stort driv och förmåga att hålla ihop en komplex helhet. Att missa möjligheten till alla dessa troligtvis utmärkta chefer för att de inte tidigt påbörjade sin chefskarriär vore direkt dumt. Så än en gång – våga se bortom cv:t och personnumret.

CILLA BENKÖ, VD SVERIGES RADIO

 

Läs även

Annons